După Nota prezentată de ministrul Budăi în Guvern privind stadiul realizării jalonului 215 din PNRR și atacul mass media la adresa ministerelor de interne și apărare, care ar fi împotriva reformei în domeniul pensiilor militare, astăzi au ieșit în presă Dîncu și Bode pntru a lua atitudine împotriva celor care cer desființarea pensiiilor militare și integrarea lor în sistemul public de pensii.
Au venit cu motivări destul de stângace pentru a spune că pensiile militare nu sunt pensii speciale și că numai din acest motiv ele nu ar trebui incluse în reforma PNRR.
Conform deciziilor CCR, pensiile militare intră în denumirea generică de pensii de serviciu. Ele se deosebesc de celelalte pensii de serviciu(magistrați, grefieri, diplomați, parlamentari) prin faptul că după modul de calcul nu au în cuantum nicio componentă contributivă.
Imprejurarea că ministrul Ghinea a folosit un termen neadecvat din punct de vedere legal și constituțional în nominalizarea categoriilor de pensii pe care a dorit să le supună unei reforme, care să garanteze obținerea de către România a unei alocații de 29 miliarde EURO de la CE, nu justifică oponența la orice reformă a pensiilor militare. Poate nu desființarea lor este soluția, dar reformarea lor este strict necesară după dezastrul pe care Guvernul Tudose l-a introdus în sistemul de pensii militare prin OUG 59/2017, eliminând creșterea lor în funcție de majorările reglementate de Legea nr. 153/2017 și condamnând pe toți pensionarii în plată la 32 12 2017 să rămână cu pensiile calculate din valoarea soldele de funcție din anul 2009.
Reforma în domeniul pensiilor militare ar presupune doar reintroducerea în textul legii a fostului articol 60, eliminat prin OUG 59/2017, și, pentru eliminarea exceselor de cuamtum, fixarea unui cuantum maxim raportat la 1, 2 sau 3 salarii medii pe economie. CCR a statuat că sunt constituționale atât cuantumurile maxime cât și cele minime ale pensiilor de serviciu. Cuantumul minim al pensiilor de serviciu este deja stabilit de CCR, respectiv cuantumul rezultat din calculul contributiv. Deci, pentru a nu le diminua prea mult, ar trebui ca pensiilor militare să li se calculeze și componenta contributivă.
In consonanță cu cei doi miniștri, ale căror intervenții au fost consemnate pe larg de comentatori pe topicele anterioare, a intervenit și fostul ministru Gabriel Oprea, cel care a girat desființarea pensiilor militare și integrarea lor în sistemul public prin Legea nr. 119/2010, lege supranumită BOB( Boc Oprea Băsescu)