Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3583

Șeful Case Naționale de Pensii a vorbit despre procedura de recalculare a pensiilor contributive, potrivit PNRR

$
0
0
In calculul pensiilor contributive nu va mai conta actualul stagiu complet de cotizare, variabil de la 20 la 35 de ani. 
Practic, viitoarea modificare a L 127/2019  va lua în calcul pentru toți pensionarii un stagiu mediu utilizat în legislația anterioară, astfel că  suma puctajelor anuale va fi înmulțită cu un punct  de referință, coeficient calculat ca raport între valoarea punctului de pensie și stagiul mediu care va fi reglementat de viitoare lege.
Valoarea punctului de pensie în anul 2022 este 1586 lei.
Dacă stagiul mediu va fi de 25 ani, valoarea punctului de referință ar fi de 1586: 25=63
Un pensionar care are suma punctajelor anuale de 90 va avea o pensie brută de 90 x 63= 5670 lei.
Se pare că după modificarea L 127/2019,  pentru a o face compatibilă cu PNRR, stagiul mediu care va sta la baza punctului de referință se va situa undeva în intervalul 25-28 ani.



Legea 127/2019( amânată la aplicare pentru anul 2023)
ART. 85 
 (1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinţă.
ART. 86 
 (1) Valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 85 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară,
 (4) Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. 
 (5) Indicatorii prevăzuţi la alin. (4) utilizaţi la stabilirea valorii punctului de referinţă pentru anul următor sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. 
 (6) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (4) are valoare negativă la stabilirea valorii punctului de referinţă se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. 
 (7) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (3) au valoare negativă se păstrează ultima valoare a punctului de referinţă. 
 (8) Prin legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar se pot stabili anual alte majorări decât cele prevăzute de prezentul articol. 
 ART. 87 
 (1) Numărul total de puncte realizate de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. (2) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. 
 (3) Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv

 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3583

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48