Renegocierea PNRR. Eu nu fac altceva decât să mă lupt pentru oameni. Eu voi fi în confilict cu cei care doresc sărăcirea poporului român. Din moment ce Cîțu a semnat acel PNRR cu 9,4% (n.red. procent din PIB pentru pensii), eu zic că și-a dorit sărăcirea poporului român.
-Nu am fost împotriva PNRR ca idee. Am fost împotriva PNRR ca mod de construcție. Nu doar noi PSD, recomandarea Comisiei Europene a fost ca PNRR să fie la nivel național. Este planul tuturor românilor.
-Sunt cetățeni români și în patronate și în sindicate. Aceste nu au fost invitate la discuții. E normal? Te adresezi cui? Nu poți să faci un plan național fără dialog.
-Suntem extrem de determinați, avem toate jaloanele îndeplinite și toți miniștrii din guvern suntem extrem de determinați, dar nu trebuie să admitem sărăcirea cetățenilor români.
-Eu nu voi semna nicio reformă care să aducă sărăcie pentru cetățeanul român.
-Nu vrem o renegociere pe ansamblu a PNRR. Este un procent nerealist acel 9,4%. Noi nu vrem să scoatem reforma pensiilor de acolo, deși foarte mulți din specialiși ne cer acum să nu renunțăm la legea 127. Însă anumite chestiuni din interiorul unei reforme, de ce să nu le îmbunătățim?
Oricine, un jurnalist, cetățeanul de pe stradă, poate să folosească expresia de pensii speciale oricând dorește, dar tu ca specialist când știi că din punct de vedere juridic nu există acest termen nu poți să îl scrii într-un document oficial. Din cauza acestei formule s-a înțeles că în acel procent de 9,4% trebuie să intre toate pensiile speciale și militare și restul. Ceea ce noi avem acum, ne costă 8,1% din PIB în această lună doar pensiile pe contributivitate, avem 1,2 % - pensiile militare și ordine publicăși celelalte pensii pe alte legi la 1,3%. Iată că suntem deja acum la 9,3-9,4%. Un alt jalon spune că „rezolvarea inechităților”. Dacă noi deja suntem la 9,4, unde mai rezolvăm inechitățile din sistem?
-Despre pensiile speciale. Eu, în calitate de ministru, vreau rezolvarea inechităților și aștept ceilalți miniștri să găsească soluții. Să găsească soluții să vină cu reforma asumată de stat. Eu fac partea mea de reformă, pensiile contributive. Fiecare ministru să vină cu partea lui de reformă.
-S-a abordat problema pensiilor speciale doar din punct de vedere politic. Cum a dat bine la public s-a folosit sărăcia oamenilor. Îi spui unui cetățean că are unul pensia de 20 de ori mai mare ca tine, ca să îi abați atenția că tu nu îi majorezi pensia. Dar nu îi spui care e situația, să faci o paralelă, că armata de exemplu e în strânsă legătură cu NATO. S-a folosit din punct de vedere politic, să produci emoție și să câștigi voturi. Mai era un coleg care acum e și coleg de alianță cu mine, care spunea că le desființează în 30 de zile.
-Legea pensiilor. Sunt adeptul unui dialog social. Chiar dacă nu vom putea îndeplini toate cerințele sindicatelor, eu cred mult în dialog. Am creat un parteneriat între guvern, Comisia Europeană și Banca Mondială. Am solicitat public partenerilor sociali să vină și ei în această reformă. Din toate aceste idei vrem să asigurăm și sustenabilitate, dar să ținem cont și de un drept al omului de a avea o viață liniștită după o altă viață în care ai contribuit și ai muncit. Solicităm flexibilizare, una dintre aceste solicitări a fost flexibilizarea acestui procent de 9,4% din PIB. Nu trebuie să reprezinte acest procent un zid pentru o eventuală evoluție mai bună a veniturilor. Când am ajuns în ministerul Muncii am cerut și eu un document care să îmi arate justificarea acestui procent. Suntem la 2,3 milioane de dosare introduse în sistemul electronic. Toate aceste lucruri sunt prevăzute acolo astfel încât atunci când terminăm asistența tehnică și când avem această lege a pensiilor îmbunătățită, eu nu vreau să vorbesc încă de o nouă lege.
-Vor fi majorări la pensii? De aia vreau să sparg acel procent de 9,4% că altfel nu pot rezolva inechitățile, nici să vorbim de majorări. Am avut o majorare în ianuarie, și cu siguranță este o prioritate pentru noi. Vrem să construim ca în viitor să putem majora pensiile. Dar nu sunt eu acea persoană care să anunț ceva pe ce nu am nicio bază. Nu o să dau o speranță pe care nu o putem îndeplini.
-CAS redus? Nu are niciun studiu de impact, nu cred că este momentul acum.
Intreg interviul poate fi citit mai jos.