Efectele lipsei de încredere în informația oficială le-am experimentat din plin în ultimii 2 ani. Totul a plecat de la aversiunea politică față de cei aflați la conducerea țării, astfel că aceștia au devenit necredibili și când au comunicat știri importante pentru țară sau pentru starea de sănătate a populației.
Social media a dat posibilitatea diversificării modului de comunicare, dar a creat o specie ciudată de comunicatori dispuși să răspândească știri și informații neverificate, ca alternativă la informarea oficială sau, și mai periculos, ca modalitate de a pune sub semnul întrebării comunicarea specialiștilor intr-un domeniu.
Cât de ușor cad românii pradă în fața unor diversiuni informaționale, opuse comunicării oficiale sau de specialitate, am văzut în timpul pandemiei de CORONAVIRUS. Avocata Șoșoacă, popa Terheș, oculista Monica Pop s-au proclamat cunoscători în virusologie și epidemiologie și au fost luați în serios de jumătate din populația țării, luâd fața specialiștilor Rafila și Cercel, Marinescu.
Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a scos la suprafață o cohortă incredibil de mare de putiniști care preiau și disiminează informarea rusească de justificare a agresiunii. Dacă le spui că sunt filoruși în gândire se supără, dar nu încetează să susțină nenorocirea în care ar fi intrat România după aderarea la NATO și UE. Pe unii i-ați putut citi și pe acest blog, în limita în care comentariile lor erau cât de cât acceptabile.
Alții au intrat în panică după ce Putin a amenințat cu bomba nucleară. Gândind că Europa este cea mai amenințată, au constatat că nu au pașapoarte cu care să emigreze dincolo de Europa. În Europa se poate călătorii, cu mici excepții, numai cu Cartea de identitate. Acești panicați o vor lua la fugă din România la cel mai mic semnal că rușii vor amenința România. Nici gând s-o apere.
Avem și cetățeni care cred că se pot apăra de o explozie nucleară luând câteva pastile de iodură de potasiu. Se chinuie medicii specialiști să atragă atenția că autoadministrarea tratamentului este periculoasă pentru sănătate și nu se recomandă celor trecuți de o anumită vârstă.
Ce să mai zicem de ultima panică legată de scumpirea carburanților? Dacă se produce scumpirea, cât poți să economisești cu un singur rezervor de benzină? Dar, ai noștri români preascultători de zvonuri s-au încolonat în imense cozi la benzinării... cu toate că prețul barilului a scăzut cu mai bine de 10%.