Inchipuiți-vă un teritoriu cât Moldova noastră din dreapta Prutului pe care trăiesc 23 000 000 de oameni și aveți imaginea ce înseamnă Taiwanul, insula aflată la 180 km de țărmurile Chinei.
In 1950, în timpul razboiului civil, guvernul Komintang-ului al Republicii China(creată în anul 1912) s-a refugiat la Taipei, capitala Taiwanului. La Pekin(Beijing) comuniștii au instaurat guvernul Republicii Populare Chineze, nerecunoscut până în anul 1971 de multe state occidentale.
Cum Republica China era încă din 1945 membru fondator al ONU și menbru permanent al Consiliului de Securitate, Guvernul de la Taipei a reprezentat China la ONU până în anul 1971.A exercitat și dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU.
De drept, Taiwanul face parte din teritoriul Republicii Populare China ...dar, de fapt, este un stat independent care a semnat în anul 1954 un tratat de apărare reciprocă cu SUA, pe o durată de 30 de ani.
Acesta este teritoriul pe care China se șteaptă să-și restabilească autoritatea pe cale pașnică sau ca operațiune militară.
Din declarațiile de ieri ale ministrului de Externe al Chinei, Wang Yi, într-o conferință de presă prilejuită de cel de-al 5-lea Congres Național al Poporului, rezultă o retorică asemănătoare cu cea folosită de Putin înainte de invadarea Ucrainei, chinezul subliniind și ceva diferențe.
Iată doar câteva din zicerile ministrului chinez: