Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3676

Din nou despre stagiile ulterioare pensionării realizate de militari

$
0
0

Mai întâi să urmărim istoricul dispozițiilor legale care au reglementat raporturile dintre pensia militară și stagiile realizate după pensionare, începând cu  anul 1967, presupunând că încă mai există pensionari militari care și-au deschis drepturile de pensie militară în baza Decretului nr. 141/1967.

Din parcurgerea dispozițiilor de mai jos, constatăm că după anul 1977, an în care a intrat în vigoare Decretul 214/1977 ,nu s-a mai permis recalcularea pensiilor militare cu stagiile civile realizate ulterior pensiionării, pensionarii militari având posibilitatea să-și deschidă un nou drept de pensie în sistemul public de pensii.

Chiar și in perioada anilor 1967-1977, pensionarii militari aveau posibilitatea  să opteze între recalcularea pensiei militare și deschiderea unui nou drept de pensie în sistemul public, dacă cumulau 3 ani vechime în civilie. 

Astfel, la data de 01 01 2011, când L 119/2010 a schimbat regimul juridic al pensiilor militare, transformându-le în pensii pentru militari în sistemul public, exista un număr important de pensionari militari care aveau deja deschise drepturi de pensie civilă la casele de pensii teritoriale. Aceste drepturi de pensie civilă nu s-au cumulat cu pensiile civile rezultate din transformarea pensiilor militare, au continuat să fie plătite de aceleași Case de pensii teritoriale pe tot parcursul aplicării L 263/2010 pentru militari și continuă să fie plătite și astăzi cu eventualele noi reecalculări, dacă respectivii au mai lucrat.

Dosarele de pensie militară transformate în pensii civile  au rămas în evidența și plata celor 3 Case de Pensii Sectoriale.

In perioada 2011-2015, militarii pensionari care aveau deja un dosar de pensie la Casele teritoriale aveau două posibilități de a valorifica noi stagii civile lucrate după pensionare: fie recalculau pensia civilă de la casele teritoriale, și cei mai inspirați așa au procedat, fie recalculau pensia civilă de la Casele Sectoriale, potrivit art.107 din L 263/2010. Cei care aveau deschis dosar numai la CPS nu aveau la dispoziție decât recalcularea pensiei din evidența Caselor Sectoriale, beneficiind de avantajul că si aceste stagii ulterioare erau calculate tot cu stagiul complet de cotizare de 20 ani sau progresiv, până la 30 ani.

A venit momentul celor care au dorit să li se restabilească onoarea militară, astfel că pensiile civile ale militarilor, cele aflate în evidența Caselor Sectoriale, au fost retransformate în  pensii militare prin L 223/2015, cu modificările ulterioare. Aici s-a produs fractura de logică în valorificarea stagiilor ulterioare pensionări recalculate de Casele Sectoriale în perioada 01 01 2011-31 12 2015.

Deși Legea 223/2015 reglementează diferit, în articolele 109 și 110, valorificarea stagiilor  din deciziile anterioare  la recalcularea pensiilor militare din 2016, tocmai pentru a da din nou posibilitatea separării stagiilor ulteriare, Ordinul 25/2016 de recalculare și actualizare a pensiilor militare a prevăzut în art. 3 lit. a) o dispoziție care adaugă la  lege. 

Articolul 3Recalcularea pensiilor militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevăzute la art. 109 alin. (1) şi art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează, după caz, pe baza următoarelor elemente:a) vechimea cumulată rezultată din dosarul de pensionare, stabilită prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016;
Din dorința de a comprima cât mai mult definițiile recalculării din articolele 109 și 110  introduce 2 sintagme inexistente în cele 2 articole.-vechimea cumulată rezultată din dosarul de pensionare-ultima decizie de pensie emisă  în baza legislației în vigoare anterior datei de 01 01 2016.Din enunțul articolelor 109 și 110 nu rezultă că Legiuitorul ar fi dorit să cumuleze în pensie militară stagiile militare cu cele ulterioare pensionării.(in curs de redactare)

 Decretul nr. 141/1967

Articolul 39

(1) Pensionării militari cu pensie de serviciu, precum şi militarii cu drept la pensie de serviciu, care după data iesirii din cadrele permanente s-au încadrat în munca, au dreptul la recalcularea pensiei militare, tinindu-se seama de timpul muncit după această dată.(2) De asemenea, au dreptul la recalcularea pensiei militare şi cei care după data iesirii din cadrele permanente au fost concentraţi sau mobilizati, pentru perioadele de timp cît s-au aflat în aceste situaţii.(3) Recalcularea pensiei militare în situaţia prevăzută la alin. 1 se poate face numai o singură dată şi numai după împlinirea virstei de 60 ani, bărbaţii, respectiv 55 ani, femeile. Urmaşii acestora, cu drept la pensie de urmaş, pot cere recalcularea pensiei chiar dacă titularul la data decesului nu a împlinit aceste virste*).___________Notă *) Potrivit prevederilor art. III alin. 1 din Decretul nr. 971/1968, pensionării militari cu pensie de serviciu care au beneficiat pînă la data intrării în vigoare a acestui decret de recalcularea pensiei prin adăugarea vechimii în munca efectuată după ieşirea din cadrele permanente, mai pot cere o singură dată recalcularea pensiei în condiţiile art. 39 alin. 3.(4) Celor care au ieşit din cadrele permanente pînă la 1 ianuarie 1967 li se acordă un procent suplimentar de 1 la suta din solda care a stat la baza calculului pensiei pentru fiecare an de muncă efectuat după data iesirii din cadrele permanente, iar celor care au ieşit din cadrele permanente după 1 ianuarie 1967 li se acordă un procent suplimentar de 0,5 la suta din solda care a stat la baza calculului pensiei pentru fiecare an de muncă efectuat după data iesirii din cadrele permanente.(5) Pensionării militari care s-au încadrat în munca după ieşirea din cadrele permanente şi au lucrat ca angajaţi cel puţin 3 ani pot opta pentru pensia de asigurări sociale de stat în condiţiile Legii nr. 27/1966

Decretul nr. 214/1977

Articolul 6(1) Pensionării militari pot fi încadraţi în unităţi socialiste, într-o activitate cu caracter permanent sau temporar ori pentru executarea unor lucrări, pînă la împlinirea de către aceştia a virstei de 60 ani bărbaţii şi 55 ani femeile.(2) După împlinirea virstei prevăzută la alin. (1), se aplică prevederile Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială.(3) Suma realizată din retributia cuvenită pentru aceasta activitate, împreună cu pensia militară de stat, nu pot depăşi nivelul ultimei retribuţii, pe care pensionarul a avut-o la data pensionării, actualizată potrivit majorărilor retributiei pentru acea funcţie.
Legea nr. 164/2001Articolul 62Beneficiarii pensiei militare de serviciu care se încadrează în munca după trecerea în rezerva pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în raport cu vechimea dobandita după pensionare în condiţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000.Legea 223/2015

Articolul 109

(1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările ulterioare, revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată prin Legea nr. 165/2011 ,cu modificările și completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu modificările ulterioare, precum și pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensieși baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Articolul 110(1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010 , cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a acesteia, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3676

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>