Charlie Hebdo este o revista satirica, cu aparitie saptamânala, care publica desene si caricaturi, dar și reportaje, articole polemice si glume. „Charlie Hebdo", o „Academia Catavencu“ franceza, cunoscuta pentru caricaturile si pentru articolele sale satirice, pentru independenta redactiei, dar mai ales pentru publicarea caricaturilor profetului Mahomed.
Având puternice vederi de stânga și anti-religioase, revista este caracterizata de poziția ei critica vis-a-vis de islamism, catolicism, iudaism și extremismul de dreapta. In formele precedente de aparitie a fost interzisa de doua ori de statul francez.
Pâna de curând era denumita peiorativ- fituica comunista. Ultimul sau redactor sef, Stéphane Charbonnier, impuscat in atacul fundamentalist-islamic din 7 ianuarie, era comunist francez.
Jeannette Bougrab, fosta secretar de stat in Administratia Sarcozy, partenera lui Stéphane Charbonnier, redactorul-șef al revistei Charlie Hebdo, cunoscut sub numele de Charb, a dat un interviu la postul de televiziune francez TF1:
"Nu am pierdut Charlie Hebdo. Am pierdut un iubit. Eu sunt aici, nu ca un fost ministru, ci ca o femeie care și-a pierdut bărbatul, care a fost ucis de barbari. L-am admirat înainte de a mă îndrăgosti de el și l-am iubit pentru cum era, era curajos, el credea că viața este ceva neînsemnat când își apăra ideile. Cunoașteți azi oameni capabili să moară pentru ideile lor? Nu.”
Întrebată, în cadrul aceluiași interviu, dacă se simte consolată că lumea a adoptat simbolul "Je Suis Charlie" care ar putea fi considerat ca un semn de victorie, de speranță, Bougrab a declarat cu pasiune: "Categoric nu, pentru că el este mort. Nu este absolut deloc o victorie", notează, pe de altă parte, Daily Mail.
"Este o înfrângere. O tragedie pentru țara noastră și refuz să mă înveselesc spunându-mi că oamenii demonstrează în stradă pentru că ființa dragă care m-a însoțit în viață nu mai este".
„( Caricaturistii )Au murit apărând libertatea de exprimare, secularismul. Au murit pentru ca noi să rămânem liberi în această țară, în Franța, în 2015".
Revista a promovat secularismul, in sensul de laicizare, satirizând excesele de manifestare in societate ale tuturor cultelor.
Conceptul de secularizare nu inseamna numai trecerea averilor mânastiresti in proprietatea statului, asa cum este cunoscut la noi din vremea lui Cuza.
Conceptul de secularizare este utilizat pentru a desemna de o maniera globala un reflux al religiei în societate, legat adesea de fenomenul modernitătii, si se manifesta prin:-separarea Bisericii de Stat
-privatizarea religiei. Religia se vede astfel relativizată: Teologia să prescrie cum se cîstigă cerul, astronomia să explice miscarea astrelor.
-Un reflux al valorilor etice. Acest reflux al valorilor etice se manifestă mai cu seamă în ceea ce priveste divortul, homosexualitatea, contraceptia.