Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3583

Curtea de Conturi susține că Decizia sa nr.4/2020 se bucură de prezumția de legalitate.

$
0
0
Așa rezultă din răspunsul dat unui petent în dosarul nr. 4241/2/2020 aflat pe rolul Curții de apel București.
Curtea de Conturi recunoaște că numai instanța de contencios administrativ ar putea răsturna această prezumție.

Putem spune ca intreaga decizie ar fi chiar legală, nu doar prezumat legală, dacă pct.1/iii din ea nu s-ar aplica așa cum s-a aplicat la CPS a SRI... cu complicitatea CC.

Ar fi legală dacă pct 1/iii s-ar interpreta în sensul că indexarea se calculează și se adăugă din/la cuantumul pensiei militare rezultat din aplicarea procentului de pensie calculat potrivit articolului nr. 29 din Legea nr 223/2015, procent care nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul a stabilirii, recalculării, actualizării pensiei militare, potrivit articolului 30 din aceeași lege. 

Altfel spus, indexarea, ca măsură de protecție socială, se aplică deopotrivă și pensiei militare care are procentul de pensie minim de stabilire/recalculare/actualizare, de numai 65%,  dar și pensiei militare care are procentul de pensie maxim de stabilire/recalculare/actualizare, de 85%.

In condițiile concrete ale actualizării pensiilor militare din 30 06 2017, prin majorarea soldei de funcție în cuantum compus cu 15%, potrivit Legii  nr. 152/2017, când indexarea de 5,25% aferentă anului 2017 a fost mai mică valoric decât majorarea soldei de funcție, valoarea indexării din anul anterior nu se pierde, cum greșit au stabilit Casele Sectoriale ale MApN și SRI,  ci se adaugă la cuantumul actualizat al pensiei militare, cuantum rezultat din aplicarea procentului de 65-85%, diferențiat de vechimea cumulată și sporul pentru pensia suplimentară,  la noua baza de actualizare a pensiei militare. 

Or, din modul cum s-a aplicat Raportul de control al Curții de Conturi la CPS a SRI rezultă că punctul 1/i și punctul 1/ii din Rapoartele de Control, respectiv adăugarea valorii indexării din anul 2016,  s-a aplicat numai pensionarilor SRI care aveau in deciziile de pensii procente de pensie sub 85%, din cauză că dispozițiile art. 30 din Legea nr. 223/2015 s-au interpretat greșit, atât de CPS a SRI cât și de Curtea de Conturi, în sensul că  indexările se acordă doar in limita plafonului de 85%.

Aplicarea similară a deciziilor Curții de Conturi  la Casa Sectorială a MApN  ar insemna că numai pensionarii MApN cu vechime incompletă, cu procentul de pensie sub plafonul de 85%, ar putea să recupereaze parțial sau integral valoarea indexării din anul 2016, suprimată ilegal de CPS a MApN după 30 06 2017, cum corect a decis Curtea de Conturi la pct.1/i și pct.1/ii din Decizia nr. 4/2020.

Pentru pensionarii militari, nu și pentru cei cu statutul de polițiști sau penitenciariști, ai CPS a MAI  o asemenea aplicare ar fi de-a dreptul dramatică, ei trebuind să restituie  valoarea indexării din anul 2016 pe care au continuat s-o primească și după actualizarea din anul 2017. Scapă de o asemenea obligație doar cei care nu au primit un leu în plus peste cauntumul actualizat potrivit art. 60 alin(1) din fostul articol 60, calculat cu procentul maxim de 85% din noua bază de actualizare.

Să nu mai discutăm despre o asemenea inerpretare greșită a articolului 30 din L nr. 223/2015 și in cazul indexării pensiilor militare stabilite sau recalculate, operațiune care se repetă aproape anual. Ce ar însemna să se indexeze numai pensiile neterminaților și disponibilizaților , adică ale celor care nu au putut ajunge la procentul de pensie de 85%?

Articolele din Legea 223/2015 care au aplicabilitate în speță sunt:



Articolul 29

(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:a) militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28;b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.Articolul 30Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.Articolul 591) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3583

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>