In anul 2000, când Parlamentul a anulat pensia de serviciu pentru magistrați, prin Legea nr. 19/2000, a contributivității, CCR a sărit...cât colo, cu Decizia nr.20/2000, înfrângând voința Legiuitorului și a decis că este discriminatorie desființarea pensiilor de serviciu pentru magistrați câtă vreme se păstrează pensiile de servici pentru militari, deși acestea erau vechi, de aproape 150 de ani, militarii aflându-se, vorba Curții, în situație juridică deferită față de magistrați. Plus, mai ziceau predeștii de atunci ...că, magistrații ar fi constituționali si nu ar fi de nasul Parlamentului să le desființeze pensiile de serviciu. Vorba fostului CCR-ist Ion Predescu de la Craiova " Ce, io sunt fraier să votez pentru desființarea pensiei mele de magistrat?"
Bine, să nu le desființeze, dar să le limiteze la un plafon maxim sau minim, poate Parlamentul?
Eu zic că se poate, dacă Parlamentul aplică paragraful 30 din Decizia nr. 256/2021, care reia considerentele constituționale din Decizia nr. 888/ 15 12 2020, considerente care se referă nediscriminatoriu la toate pensiile de serviciu, inclusiv la pensiile de serviciu ale magistraților .
Decizia nr. 256/2021, paragraful nr. 30.
"În ceea ce privește încălcarea dispozițiilor art. 47 din Constituție, prin Decizia nr. 888 din 15 decembrie 2020, paragrafele 19 și 20, Curtea a reținut că dreptul la pensie este un drept fundamental, consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituție, dar care se exercită în condițiile prevăzute de lege. Astfel, legiuitorul este
liber să stabilească în ce condiții și pe baza căror criterii se acordă pensia, baza de calcul și cuantumul acesteia, în raport cu situația concretă a fiecărui titular al dreptului. Nici Constituția și nici vreun instrument juridic internațional nu prevede cuantumul pensiei de care trebuie să beneficieze diferite categorii de persoane. Acesta se stabilește prin legislația națională. În aceste condiții, legiuitorul poate să prevadă și o limită minimă a cuantumului pensiei, precum și plafonul maximal al acesteia. Curtea a mai reținut că extinderea incidenței acestui principiu și asupra sporului acordat pentru contribuția la fondul de pensie suplimentară nu poate fi privită nici ea ca generând un tratament discriminatoriu, de vreme ce se aplică nediferențiat tuturor persoanelor care au dreptul să beneficieze de acest spor."
In deciziiile din anul 2020 CCR a precizat că limita minimă a pensiilor speciale de toate categoriile nu poate fi sub cuantumul componentei contributive.
In privința pensiilor de serviciu pentru militari, pensii care nu au o componentă contributivă, s-ar impune calcularea acestei componente, în baza legislației în vigoare a pensiilor din sistemul public. Această componentă ar urma să fie minimul pensiei militare. Maximul pensiei militare ar rămâne la actualul cuantum net, calculat potrivit art. 60 din L 223/2017 modifificat prin OUG nr. 59/2017 și OUG nr. 114/2018.
Nu are niciun rost să ne mai cramponăm de forma inițială a legii pensiilor militare, câtă vreme cramponeorii nu sunt în stare să distingă între calitatea de asiguat a militarilor în activitate și calitatea de asigurat a celor trecuți în rezervă cu ajutoare sociale, pentru că nu îndeplineau condițiile de pensionare, situații distincte care au fost reglementate în art. 6 din L3gea nr. 263/2010.