Un recent răspuns dat unui petiționar de către CPS a MApN ne îndreptățește să constatăm că întreg procesul de recalculare a pensiilor militare potrivit Legii nr.233/2017 cu modificările și completările ulterioare s-ar fi efectuat cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor articolelor 109 și 110 din Legea 223/2015 așa cum au fost ele modificate prin OUG nr. 57/2015.
Potrivit respectivelor articole, la data de 01 01 2016, pensiile militarilor, in cuantumul avut în plată, au devenit din oficiu pensii militare, urmând a fi recalculate în decurs de 2 ani, potrivit dispozițiilor din noua lege a pensiilor militare, dar în raport cu vechimea valorificată în ultima decizie de pensie, anterioară datei de 01 01 2016.
Or, este de notorietate că pensiile militare s-au recalculat în anii 2016-2017 în raport de vechimea reglementată de articolele 23-25 din noua lege a pensiilor militare, nicidecum de vechimea din ultima decizie de pensie de recalculare potrivit Legii nr. 119/2010, revizuire potrivit OUG nr.1/2011, stabilire/recalculare potrivit Legii nr. 263/2010.
Din deciziile anterioare anului 2016 s-au păstrat în deciziile de recalculare doar vechimile definite de articolele 23-25 din L nr. 223/2025
Potrivit plafonului instituit de OUG nr.1/2015 au rămas în afara calculului pensiei militare recalculate, deci nevalorificate, chiar și vechimi in serviciu, vechimi pentru condițiile de muncă, vechimi pentru pensia suplimentară care prisoseau plafonului de 85%, nu numai stagii civile de cotizare.Acestea stagii civile au rămas captive în deciziile anterioare anului 2016, fără a fi valorificate și în cuantumul recalculat al pensiei militare potrivit L 223/2015.
Doar cuantumul contributiv mai avantajos, rămas în plată după recalculare, este calculat în funcție de vechimea din deciziile anterioare anului 2016.
Articolele 109 și 110 prevăd expres ce se întâmplă cu stagiile rămase nevalorificate, dar onor aplicatorii de legi ignoră respectivele dispoziții, respectiv:
-alin(6) din art.109
"(6) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform prevederilor alin. (5), precum și cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii."
-alin(3) din art. 110
"(3) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum și cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii."
Chiar și în cazul stabiliri noilor pensii militare, art. 25 alin (2) prevede ce se întămplă cu stagiile valorificate/nevalorificate pentru stabilirea pensiei militare:
Art. 25
"2) Vechimea valorificată pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1) nu se poate valorifica și în sistemul public de pensii sau în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia,în condițiile protocoalelor încheiate între entitățile implicate."
Deci, numai vechimea valorificată în stabilirea pensiei militare nu poate fi valorificată în sistemul public de pensii.
Per a contrario, rezultă că vechimea nevalorificată la stabilirea pensiei militare poate fi valorificată în sistemul public de pensii.
Orice altă interpretare este discriminatorie, nelegală și neconstituționlă.
Desigur, ne referim la stagiile civile nevalorificate, nu la stagiile militare.
Ca atare, o actiune având ca obiect obligatia de a face, poate fi îndreptată împotriva Caselor teritoriale de pensii, care spun că nu ar avea text de lege în acest sens, nu împotriva Caselor de Pensii Sectoriale.
Casele Sectoriale pot fi atrase forțat într-un astfel de proces pentru motivul că nu au prevăzut valorificarea stagiilor civile nefolosite în recalcularea pensiilor militare în protocoalele cu entitățiile la care se referă art. 25 din L 223/2015