O măsură veritabilă de protecție socială pentru membrii uniunilor de creatie de utilitate publică a fost adoptată prin Legea nr. 8/1996. Astfel, indrăgiți artiști, scriitori și meșteri populari din uniunile de creație, recunoscute de guvern ca fiind de utilitate publică, au primit o indemnizatie de 50% din pensia contributivă calculată potrivit Legii nr. 19/2000.
O primă strecurare in categoria artistilor s-a produs, indirect, in anul 2011, când și pensiile militare au devenit pensii contributive. Astfel, ca si miltarii care erau membri ai uniunilor de creatori se incadrau in dispozitiile Legii nr. 8/1996.
In anul 2015, prin Legea nr. 223 au fost reinființate pensiile militare si concomitent artiștii din armată, poliție și servicii își pierduseră indemnizația de 50% pentru prestațiile artistice.
Excluderea militarilor din categoria artistilor beneficiari de indemnizații nu a durat mult, pentru că in anul 2016 Legea nr. 83 a completat Legea nr. 8/1996 in asa fel incât suflătorii militari reprimesc indemnizatiile de artist.
Dacă s-a propus o reparație pentru militari, de ce să nu se includă printre beneficiari o altă categorie de truditori în ale scrisului, respectiv ziariștii.
Chiar articolul 1 al L nr. 8/1996 a fost astfel modificat:
(1) Prezenta lege reglementează dreptul la o indemnizaţie lunară în beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.(2) În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalisticeşi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.(3) Cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăşi două salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată.(4) Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.".
Imediat, după publucarea Legii nr. 83/2016în MO, Casele teritoriale si casele sectoriale au primit noua listă a uniunilor de creatori de utilitate publică între care pentru prima dată apare Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România, cea condusă de Doru Dinu Glăvan. Deci, pe muțește, ziariștii sunt mituiți după pensionare cu o indemnizatie specială consistentă, peste valoarea pensiei contributive. Ar fi culmea ca tocmai ziariștii să recunoască în ziare, la radio sau televiziune că și ei sunt beneficiari de pensie specială. Dacă ei nu scriu, de astăzi zeci de mii de cetățeni vor afla pe această cale că si ziariștii pot deveni pensionari speciali. E suficient sa cotizeze la UZPR.