De câțiva ani, un colonel în rezervă din Vaslui, Mihai Stefan Focșa, președinte al filialei Vaslui a Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, organizează în jurul datei de 02 iunie, data executării lui Ion Antonescu, în anul 1946, la închisoarea Jilava, parastase de pomenire a fostului sef de stat. Parastasele sunt oficiate în cerc restrâns chiar în biserica Sfânta Paraschiva din Vaslui. biserică ctitorită de mareșal și de generalul Ioan Rășcanu.
Parastasul din 02 iunie 2019 |
Imagini de la parastasul din 2019 au circulat pe internet, dar nimeni nu a sesizat organele de cercetare penală pentru infractiuni pedepsite de legea specială, OUG 31/2002, dată de Guvernul Năstase.
După ceremonia din acest an au fost reclamați preoții din Vaslui care au oficiat parastasul de pomenire.
„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar în care se efectuează cercetări încă în fază in rem a urmăririi penale, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de o lege specială“, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alina Boboc.
Consilierul onorific al premierului, deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a anunţat că a sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi procurorul general al României cu privire la această situaţie, susţinând că „încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaş de cult din Vaslui, este ilegală şi incalificabilă”.
„Am urmărit cu surprindere şi revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 2 iunie 2021 în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuţiuni, cele mai multe fiind o deşănţată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, la adresa a sute de mii de civili. Considerăm că întreaga acţiune, desfăşurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislaţia în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populaţiei evreieşti”, a menţionat Muraru.