Din declarația de astăzi a Avocatului Poporului pe marginea contestării la CCR a legii pentru taxarea pensiilor de serviciu, acțiune care a generat Decizia nr. 900/2020 a CCR.
"După decizia 900 dată de CCR în 2020, în opinia mea, cu excepţia pensiilor magistraţilor, despre care Curtea spune că au o justificare constituţională, celelalte pot fi modificate", a declarat Renate Weber. "
Curtea Constituțională forțează dispozițiile constituționale când sentenționează că modificarea prin lege a modului de stabilire a cuantumului pensiilor de serviciu pentru magistrați ar fi neconstituțională, de vreme ce Constituția nu stabilește cuantumul pensiei militare.
Constituția stabilește numai pentru judecători, nu și pentru procurori,în art. 124 că:
"(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii."
Orice lege organică prin care se poate modifica Statutul magistraților, statut care cuprinde și dispoziții privind condițiile de acordare a pensiilor de serviciu pentru magistrați și modul lor de calcul, poate să modifice și modul de calcul al cuantumului pensiilor de serviciu pentru magistrați.
Supunerea judecătorilor unei legi organice nu înseamnă, ab inițio, încălcarea independenței lor.
Dacă nu era domnul Stoica Valeriu ministrul Justiției în anul 1997, ca să propună proiectul Legii nr. 142/1997, de modificare a statului magistraților, aceștia nu aveau nici astăzi pensie de serviciu, cu toate că și în Constituția din 1991 era stipulat principiul inamovibilității și independenței judecătorilor.
In concluzie, cuantumul pensiei de serviciu pentru judecători are o justificare legală, nu constituțională, la fel ca și justificarea legală a celorlalte pensii de serviciu.
Legea, nu Constituția, asimilează procurorii cu magistrații.