"Moșmartin", colegul nostru de comentarii pe blog, a trimis, așa cum a anunțat pe blog, un material documentar spre ICCJ, investită de CA Bacău să judece dezlegarea unei chestiuni de drept privind adăugarea sporului OMM/SOSP la cuantumul fnal al pensiei militare.
Cine are rabdare să citească acest material înțelege de ce cei pensionați anticipat parțial se tem de oricare calcul al pensiei militare care să includă în baza de calcul veniturile din întreaga carieră militară.
(Text în actualizare)
Inalta Curte de Casatie si Justitie
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
Dosar nr.2970/1/2020
Termen de judecata 08.02.2021
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ........, identificat cu C.I. seria..... nr......., CNP.........., domiciliat in......................, telefon......., e-mail............,rog respectuos sa analizati unul dintre cele mai edificatoare exemple - expus concret si succint - care vizeaza problematica dosarului susmentionat si aflat pe rolul instantei dumneavoastra si din care rezulta - in mod explicit - modalitatea pe care o consider corecta, de interpretare a dispozitiilor legale incidente stabilirii pensiilor militare de stat, consecinta demersului meu dorindu-se a se constitui exclusiv intr-o actiune circumscrisa dezlegarii chestiunii de drept cu care ati fost sesizat.
Exemplul vizeaza situatia a doi pensionari militari care...
a) au avut - in activitate - solde identice pentru perioada stabilita si necesara determinarii pensiei. Mentionez faptul ca, termenul de solda - utilizat pentru militari - este similar cu cel al salariului pentru cei care nu au o astfel de calitate.
b) vechimea in serviciu a celui de-al doilea pensionar este substantial mai mare fata de cea a primului, respectiv aproape tripla !
c) cel de-al doilea pensionar beneficiaza - in plus si in procent maxim - de un spor la cuantumul pensiei, determinat atat de perioada cat a activat in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale cat si de rezultatele obtinute pe timpul activitatii sale profesionale ( spor definit ca Ordinul Meritul Militar / Semnul onorific In Serviciul Patriei ) !
Este evident faptul ca, doar raportandu-ne la cele susmentionate si pana a intra in detaliile exemplului luat, pensiile celor doi ar trebui sa aiba cuantumuri diferite.
Cu toate acestea, prin modul de interpretare a dispozitiilor legale de catre doua dintre partile dosarului nr. 2317/110/2019 aflat pe rolul Curtii de Apel Bacau - respectiv Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Apararii Nationale si Comisia de Contestatii din cadrul aceluiasi minister - si in legatura cu care Inalta Curte a fost sesizata,constituindu-se astfel dosarul nr. 2970/1/2020, cei doi pensionari - din exemplul luat - ajung in situatia de a avea pensii identice !!
Iar aceasta, cu atat mai mult cu cat, chiar in art. 2 lit.b) din Legea nr. 223 / 2015 privind pensiile militare de stat se precizeaza faptul ca unul dintre principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat il reprezinta ,,principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu intre persoane aflate în aceeasi situatie juridica, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege,,.
In fapt - continuind exemplul - parcursul profesional al celor doi pensionari vizeaza urmatoarele...
a) pentru primul
- iunie 1995 = absolvent cursuri liceale
- septembrie 1995 - septembrie 1996 ( 1 an ) = stagiu militar ( militar in termen )
- noiembrie 1996 - martie 2009 ( 12 ani si 4 luni ) = angajat societate privata
- martie 2009 - ianuarie 2021 ( 11 ani si 10 luni ) = cadru militar ( subofiter )
- ianuarie 2021 = trecut in rezerva ( pensionar militar ).
b) pentru al doilea
- iunie 1985 = absolvent cursuri liceale
- august 1985 - august 1987 ( 2 ani ) = elev scoala militara ( pentru subofiteri )
- august 1987 - ianuarie 2021 ( 33 de ani si 5 luni ) = cadru militar ( subofiter )
- ianuarie 2021 = trecut in rezerva ( pensionar militar ).
In drept, cadrul de reglementare al pensiilor militare de stat il reprezinta Legea nr. 223 / 2015,iar modificarile si completarile ulterioare acesteia vizeaza urmatoarele acte normative...
a) OUG nr. 57 / 2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal - bugetare ( art.40 )
b) OUG nr. 59 / 2017 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ( art. VII )
c) OUG nr. 114 / 2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice și a unor masuri fiscal - bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene ( art. 84 ).
Mentionez faptul ca - pentru exemplul expus in cele ce urmeaza - continutul prevederilor legislative incidente este evidentiat in anexa.
Asadar, concretizand - din perspectiva cadrului faptic si de drept susmentionat - avem in vedere urmatoarele...
1. primul pensionar beneficiaza de pensie de serviciu anticipata partiala ( art.14 lit. a) coroborat cu art. 15 lit.c) si 18 alin.(1) din Legea nr. 223 / 2015 ), iar cel de-al doilea de pensie de serviciu pentru limita de varsta ( art. 14 lit.a) coroborat cu art. 15 lit.a),16 si 21 alin.(1) din Legea nr. 223 / 2015 ).
2. vechimea in serviciu a celor doi pensionari implica perioada in care acestia au avut - generic - calitatea de militar. Concretizat, calitatile care implica aceasta vechime sunt evidentiate in art.3 lit.e) din lege.
Ca atare, in cazul primului pensionar, vechimea in munca de 12 ani si 4 luni ( cat timp a fost angajat al unei societati private ) nu se ia in considerare la stabilirea pensiei anticipate partiale. Dealtfel, in art.18 alin.(2) din lege se precizeaza faptul ca, in cazul pensiei anticipate partiale, cuantumul acesteia se calculeaza numai pentru numarul anilor de vechime in serviciu la care se adauga sporurile acordate conform art. 24.
Drept urmare, cei doi pensionari au o vechime in serviciu de 12 ani si 10 luni ( 1 an militar in termen + 11 ani si 10 luni cadru militar ) , respectiv 35 de ani si 5 luni ( 2 ani scoala militara + 33 de ani si 5 luni cadru militar ). Asadar, cel de-al doilea pensionar are o vechime in serviciu aproape tripla fata de primul !
3. ambii pensionari - in perioada in care au avut statutul de cadru militar -si-au desfasurat activitatea in conditii speciale. Pentru aceste conditii, sporurile adaugate la vechimea in serviciu sunt de 6 luni pentru fiecare an lucrat efectiv ( art 24 lit.b) din lege ).
Ca atare, cuantumul pensiei se calculeaza pentru o vechime de 18 ani si 4 luni in cazul primului pensionar ( 12 ani si 10 luni vechime in serviciu la care se adauga 5 ani si 6 luni - datorita conditiilor speciale - pentru cei 11 ani intregi in calitate de cadru militar ), respectiv pentru 51 de ani si 11 luni in cazul celui de-al doilea ( 35 de ani si 5 luni vechime in serviciu la care se adauga 16 ani si 6 luni - datorita conditiilor speciale - pentru cei 33 de ani intregi in calitate de cadru militar ).
In final, cuantumul pensiei celor doi se calculeaza pentru o vechime determinata prin neglijarea / intregirea fractiunilor mai mici / mai mari de 6 luni, rezultand astfel o vechime de 18, respectiv de 52 de ani ( art. 25 alin. (3) din lege ) !!
4. pentru a se determina cuantumul pensiei de serviciu a celor doi este necesar a fi cunoscuta vechimea cumulata a acestora ( art.29 alin.(1) si (2) din lege ( modificat prin art.40, punctul 5 din OUG nr. 57 / 2015 ) ).
In cazul pensiei anticipate patiale, vechimea cumulata se limiteaza la cea de serviciu la care se adauga sporurile acordate conform art.24 din lege ( art. 3 lit.f) si g) din lege ). Asadar, vechimea cumulata a primului pensionar este de 18 ani.
In cazul celui de-al doilea pensionar, beneficiar al pensiei pentru limita de varsta, avand in vedere faptul ca - pe timpul activitatii - acesta nu a avut perioade de timp recunoscute ca vechime in munca, stagiu de cotizare sau perioade asimilate ( art. 3 lit.f) din lege ), vechimea cumulata a acestuia se limiteaza - ca si in cazul primului pensionar - la cea de serviciu la care se adauga sporurile acordate conform art.24 din lege ( art. 3 lit.f) si g) din lege ). Asadar, vechimea cumulata a acestuia este de 52 de ani !!
5. cuantumul pensiei de serviciu se determina in procente din baza de calcul ( art.29 alin.(1) si (2) din lege ( modificat prin art.40, punctul 5 din OUG nr. 57 / 2015 ) ).
In cazul celor doi pensionari, procentele care ar trebui aplicate bazei de calcul sunt urmatoarele...
- pentru primul = 58 % ( 65 % - ( 25 - 18 ) % ), ( art.29 alin.(1) lit.a) si alin.(2) din lege ( modificat prin art.40, punctul 5 din OUG nr. 57 / 2015 ) )
- pentru al doilea = 92 % ( 65 % + ( 52 - 25 ) % ), ( art.29 alin.(1) din lege ( modificat prin art. 40, punctul 5 din OUG nr. 57 / 2015 ) ). Avand in vedere faptul ca pensia stabilita nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul ( art. 30 din lege ( modificat prin art. 40, punctul 6 dinOUG nr. 57 / 2015 ) ), rezulta implicit ca, in cazul celui de-al doilea pensionar, procentul care trebuie aplicat este - in final - de 85 % !
Pe de alta parte, in situatia in care la procentele pentru vechimea in serviciu si sporurile aferente acesteia ( 58 %, respectiv 92 % ) - si rezultate exclusiv din prevederile art. 29 din lege ( modificat prin art.40, punctul 5 din OUG nr. 57 / 2015 ) - se adauga cele pentru vechimea contributiei la Fondul pentru pensia suplimentara si / sau contributia individuala la buget ( art.108 din lege ( modificat prin art. 40 punctul 20 din OUG nr. 57 / 2015 ) ), respectiv 3 % pentru cei 11 ani si 10 luni de activitate in cazul primului pensionar si 9 % pentru cei 33 de ani si 5 luni de activitate in cazul celui de-al doilea, rezulta alte procente care pot fi aplicate bazei de calcul in vederea determinarii cuantumului pensiei de serviciu, acestea fiind de 61 % ( 58 % + 3 % ), respectiv 101 % ( 92 % + 9 % ), pentru acestea din urma, respectiv 101 % - prin limitarea impusa de catre art. 30 din lege ( modificat prin art. 40 punctul 6 din OUG nr. 57 / 2015 ) susmentionat - procentul final rezumandu-se la 85 % !
6. baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei celor doi are un cuantum identic, respectiv de 5551 lei, ea fiind constituita din media soldelor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate ( art.28 alin. (1) din lege ( modificat prin art.40, punctul 4 din OUG nr.57 / 2015).
7. cuantumurile pensiilor de serviciu a celor doi - determinate din procentele insumate si rezultate din art.29 si 108 susmentionate ( cu plafonul de 85 % prevazut de art.30 mentionat ) si nu exclusiv din cele ale art. 29, cum explicit se prevede in acesta ( tot cu plafon de 85 % conform art. 30 ) - sunt de 3386 lei ( 5551 x % 61 % ), respectiv 4718 lei ( 5551 x 85 % ) !
Aceste pensii rezultate au un cuantum brut, deoarece procentele susmentionate ( 61 % si 85 % ) se raporteaza la o baza de calcul ( 5551 lei ) care, conform prevederilor art.28 alin. (1) din lege ( modificat prin art.40, punctul 4 din OUG nr.57 / 2015 ) este constituita din media soldelor lunare brute realizate la functia de baza.
8. pensia neta a celor doi se determina din cea in cuantum brut prin deducerea impozitului pe venit ( art.3 lit.m ) din lege ( adaugata prin art.VII punctul 1 din OUG nr. 59 / 2017 ) ).
Impozitul pe venit aferent pensiilor celor doi se stabileste prin aplicarea procentului de 10 % la ceea ce depaseste suma de 2000 de lei din pensia in cuantum brut a acestora ( art.I, titlul IV, punctul 31 din OUG nr.79 / 2017 coroborat cu art.I, punctul 1 din Legea nr.2 / 2017 ).
Pe cale de consecinta, impozitul pentru cele doua pensii brute este de 139 lei ( ( 3386 - 2000 ) x 10 % ), respectiv 272 lei ( ( 4718 - 2000 ) x 10 % ).
Ca atare, pensiile nete ale celor doi sunt de 3247 lei ( 3386 - 139 ), respectiv 4446 lei ( 4718 - 272 ).
9. pensiile nete ale acestora nu pot fi mai mari decat media soldelor lunare nete corespunzatoare soldelor lunare brute cuprinse in baza de calcul a pensiei ( art. 60 din Legea nr. 223 / 2015 ( modificat prin art.VII, punctul 3 din OUG nr.59 / 2017 ).
Solda lunara neta se stabileste din cea bruta din care se deduce contributia individuala la bugetul de stat, contributia individuala la bugetul asigurarilor sociale de sanatate si impozitul pe venit ( art. 3 lit.l) din legea susmentionata ( adaugata prin art.VII punctul 1 din OUG nr.59 / 2017 ).
Contributia individuala la bugetul de stat se stabileste prin aplicarea cotei de 25 % la solda lunara bruta ( art.138 lit. a) si 141 lit.c) din Legea nr.227 / 2015 privind Codul fiscal coroborat cu art.31 alin.(1) din Legea nr. 223 / 2015 ).
Rezulta asadar o contributie individuala la bugetul de stat de 1388 lei ( 5551 x 25 % ).
Contributia individuala la bugetul asigurarilor sociale de sanatate se determina prin aplicarea cotei de 10 % la aceieasi solda lunara bruta ( art.156 si art.157 alin.(1) lit.a) din Legea nr.227 / 2015 privind Codul fiscal ).
Prin urmare, aceasta contributie este de 555 lei ( 5551 x 10 % ).
In ceea ce priveste impozitul pe venit, acesta se stabileste aplicand cota de 10 % la solda lunara bruta din care s-au dedus cele doua contributii susmentionate ( art.78 alin.(1) si (2) lit. a) din Legea nr.227 / 2015 privind Codul fiscal ).
Asadar - pentru exemplul luat - impozitul are un cuantum de 361 lei ( ( 5551 - 1388 - 555 ) x 10 % ).
Pe cale de consecinta, solda lunara neta este de 3247 lei ( 5551 - 1388 - 555 - 361 ), acest cuantum reprezentand si media soldelor lunare nete corespunzatoare celor brute ( n.n. - solde brute, pe care le consideram - pentru simplificare - ca fiind identice in cele 6 luni consecutive, respectiv 5551 lei, media lor constituind-o baza de calcul a pensiilor celor doi ).
Drept urmare - prin raportare la media soldelor lunare nete de 3247 lei - pensia neta in cazul primului pensionar are un cuantum identic cu media soldelor lunare nete ale acestuia ( 3247 lei ), iar in cazul celui de-al doilea, cuantumul acesteia de 4446 de lei este plafonat la media soldelor lunare nete, respectiv la 3247 lei ( art. 60 din Legea nr. 223 / 2015 ( modificat prin art.VII, punctul 3 din OUG nr.59 / 2017 ) !
10. art.11 alin.(3) din Legea nr. 80 / 1995 privind statutul cadrelor militare precizeaza urmatoarele...
,,Pensionarii militari decorati cu ordinul Meritul Militar clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si, respectiv 20% al cuantumului pensiei,,.
Din prevederile art.12 alLegii nr.574 / 2004 ( modificat prin art.III, punctul 9 din Legea nr.149 / 2018 ) rezulta faptul ca cei decorati cu Ordinul Meritul Militar, cu Semnul onorific In Serviciul Armatei si cu Semnul onorific In Serviciul Patriei, beneficiaza de prevederile Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
Totodata, in art.1 alin.(1) din Legea nr.574 / 2004 ( modificat prin art.III, punctul 2 din Legea nr.149 / 2018), pe langa beneficiarii Semnului onorific In Serviciul Patriei sunt evidentiate si perioadele necesare conferirii acestui semn onorific, acestea fiind de 15, 20 sau 25 de ani de activitate in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale.
In cazul exemplului luat, cel de-al doilea pensionar - pentru cei 33 de ani si 5 luni de activitate in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale in calitate de cadru militar )- beneficiaza de un spor de 20 % la cuantumul pensiei, ca urmare a decorarii cu Semnul onorific In Serviciul Patriei !
Pe langa conditia de vechime de cel putin 25 de ani pentru a fi beneficiar al sporului de 20 %, pensionarul in cauza a trebuit sa indeplineasca si o alta, respectiv aceea de a fi avut ,,rezultate meritorii in indeplinirea atributiilor si in pregatirea profesionala, evidentiate prin calificative de cel putin ,,bun,, sau ,,bine,, , dupa caz, in aprecierile de serviciu din ultimii 4 ani premergători anului,, in care a urmat sa i se confere Semnul onorific In Serviciul Patriei ( anexa nr.1, art.7 din Legea nr.574 / 2004 ( modificat prin art.III, punctul 2 din Legea nr.149 / 2018 ) !
Ca semn de apreciere atat pentru perioada de activitate desfasurata in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale, cat si pentru rezultatele obtinute pe timpul activitatii profesionale, Semnul onorific In Serviciul Patriei se acorda pe viata ( art.1 din anexa nr. 1 a Legii nr.574 / 2004 ) !
Asadar, cuantumul net rezultat al pensiei de serviciu- in cazul celui de-al doilea pensionar - este de 3896 lei ( 3247 + ( 3247 x 20 % ) ).
Acesta este evident mai mare fata de cel al pensiei de serviciu nete a primului pensionar ( 3247 lei ), cauzele fiind determinate - in mod evident - atat de vechimea aproape tripla in serviciu ( adica 35 de ani si 5 luni fata de 12 ani si 10 luni ), cat si de procentul suplimentar de 20 % acordat la cuantumul pensiei ca urmare a conferirii Semnului onorific In Serviciul Patriei !
In contradictie cu modul de interpretare a dispozitiilor legale evidentiat anterior, Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Apararii Nationale si Comisia de Contestatii din cadrul aceluiasi minister ( n.n. - ca dealtfel si celelalte doua case de pensii sectoriale si comisii de contestatii din M.A.I., respectiv S.R.I. )se raporteaza la o modalitate de interpretare a acestor dispozitii care conduce la situatia in care cei doi pensionari au in final pensii nete identice, chiar daca cel de-al doilea a avut o vechime in serviciu aproape tripla fata de primul si, suplimentar, este beneficiar - in procent maxim - al Semnului onorific In Serviciul Patriei !!
Astfel, in cazul celui de-al doilea pensionar, Casa de pensii determina cuantumul brut al sporului aferent Semnului onorific In Serviciul Patriei prin aplicarea procentului de 20 % la cuantumul brut plafonat al pensiei de 4718 lei ( 85 % din baza de calcul, respectiv din 5551 lei ), rezultand astfel suma de 944 lei !
Se ignora astfel, faptul ca acest spor la pensie - rezultat din Legea nr. 80 / 1995 privind statutul cadrelor militare si nu din Legea nr. 223 / 2015 privind pensiile militare de stat - necesita a fi acordat numai dupa parcurgerea in totalitate a prevederilor incidente stabilirii pensiei militare de stat conform celei de-a doua legi mentionate, aceste prevederi avand finalitate in art.3 lit.m ) ( adaugata prin art.VII punctul 1 din OUG nr. 59 / 2017 ) si art. 60 ( modificat prin art.VII, punctul 3 din OUG nr.59 / 2017 ) !!
Ulterior - pentru exemplul luat - Casa de pensii insumeaza cele doua cuantumuri susmentionate si stabileste ,,pensia militara bruta,, in cuantum de 5662 lei ( 4718 + 944 ) !
Din aceasta ,,pensie militara bruta,, de 5662 lei deduce impozitul aferent de 366 lei ( ( 5662 - 2000 ) x 10 % ) si stabileste ,,pensia militara neta,, in cuantum de 5296 lei ( 5662 - 366 ) !
In final, compara - din perspectiva art. 60 din Legea nr. 223 / 2015 ( modificat prin art.VII, punctul 3 din OUG nr.59 / 2017 ) - aceasta ,,pensie militara neta,, de 5296 lei cu media soldelor lunare nete ( 3247 lei ) corespunzatoare soldelor lunare brute cuprinse in baza de calcul a pensiei ( 5551 lei ) !!
Si astfel, stabileste ca ,,pensia neta in plata,, este de 3247 lei, adica identica cu cea a primului pensionar !!!...iar acesta chiar daca, cel de-al doilea pensionar a avut o vechime in serviciu aproape tripla fata de primul ( adica 35 de ani si 5 luni fata de 12 ani si 10 luni ) si, suplimentar, este beneficiar - in procent maxim ( 20 % ) - al Semnului onorific In Serviciul Patriei !!
Consecinta unei astfel de interpretari a prevederilor legale o reprezinta faptul ca sporul pentru Semnul onorific In Serviciul Patriei este golit practic in totalitate de continut in beneficiul celui de-al doilea pensionar, iar aceasta in conditiile in care, oricum pensia neta este diminuata - la randul sau - din cauza plafonarii impuse de art.60 din lege ( modificat prin art.VII, punctul 3 din OUG nr.59 / 2017 ) !
Pe de alta parte, in cazul primului pensionar - care, chiar daca are aceieasi baza de calcul a pensiei cu a celui de-al doilea, respectiv 5551 lei - pensia neta nu este afectata si implicit diminuata in niciun fel de prevederile articolului susmentionat, ea fiind identica cu media salariilor nete, respectiv 3247 lei !
Asadar, avand in vedere exemplul concret referitor la cei doi pensionari militari si din care rezulta faptul ca...
a) ambii au avut - in activitate - solde identice pentru perioada celor 6 luni alese din ultimii 5 ani de activitate si constituite in baza de calcul a pensiei, respectiv 5551 lei !
b) vechimea in serviciu a celui de-al doilea pensionar este substantial mai mare fata de cea a primului, respectiv aproape tripla ( 35 de ani si 5 luni fata de 12 ani si 10 luni ) !
c) cel de-al doilea pensionar beneficiaza - in plus si in procent maxim ( 20 % ) - de sporul pentru Semnul onorific In Serviciul Patriei la cuantumul pensiei, determinat atat de perioada cat a activat in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale ( 33 de ani si 5 luni ) cat si de rezultatele obtinute pe timpul activitatii sale profesionale ( calificative de cel putin ,,bun,, in aprecierile de serviciu ),
concluzia care poate rezulta este aceea ca pensiile nete ale acestora nu pot avea cuantumuri identice ( 3247 lei ), ci diferentiate, respectiv 3247 lei in cazul primului si 3896 lei in cazul celui de-al doilea !!
Art.108 din Legea nr. 223 / 2015 ( modificat prin art. 40 punctul 20 din OUG nr. 57 / 2015 ) precizeaza urmatoarele..
,,Pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au platit contributie la Fondul pentru pensia suplimentara si / sau contributia individuala la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de...
a) 3% pentru o vechime a contributiei între 5 - 15 ani
b) 6% pentru o vechime a contributiei între 15 - 25 ani
c) 9% pentru o vechime a contributiei peste 25 de ani,,.
Acest articol, care este in vigoare, ar trebui interpretat si valorificat in mod concret pentru toti pensionarii militari si nu in beneficiul doar a unei parti a acestora, cum o realizeaza - in mod vadit discriminatoriu si in contradictie cu prevederile art. 2 lit.b) din Legea nr. 223 / 2015 - Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Apararii Nationale si Comisia de Contestatii din cadrul aceluiasi minister !!
Astfel, interpretarea data de catre acesteadispozitiilor articolului 108 susmentionat, duce la situatia in care pensionarii militari cu o vechime minima in serviciu ( de 10, 11, 12 si 13 ani ) sa beneficieze - in mod concret, la cuantumul net al pensiei - de sporul procentual aferent contributiei pentru pensia suplimentara, iar in cazul celorlalti, cu o vechime in serviciu mai mare de 13 ani, acest spor sa fie practic golit de continut !!
Iata concretizarea - printr-un exemplu - care vizeaza doi pensionari militari, beneficiari ai pensiei anticipate partiale ( art.14 coroborat cu art. 15 lit.c) si 18 alin.(1) din Legea nr. 223 / 2015 ) si care...
a) au vechimi in serviciu ( art.3 lit.e) din lege ) diferite, respectiv 10 si 14 ani
b) au aceieasi baza de calcul a pensiei ( art.28 alin. (1) din lege ( modificat prin art.40, punctul 4 din OUG nr.57 / 2015), similara cu cea din primul exemplu luat, respectiv de 5551 lei brut
c) ambii - in perioada in care au avut statutul de cadru militar -si-au desfasurat activitatea in conditii speciale ( art 24 lit.b) din lege ).
Din perspectiva celor susmentionate, vechimea cumulata ( art. 29 alin.(2) din lege ( modificat prin art.40, punctul 5 din OUG nr. 57 / 2015 ) coroborat cu art. 24 lit.b), 3 lit.f) si g) din lege ) a celor doi este de 15, respectiv 21 de ani.
In cazul primului pensionar, procentele aplicabile bazei de calcul si rezultate din art. 29 din lege ( modificat prin art.40, punctul 5 din OUG nr. 57 / 2015 ) sunt de 55 % ( 65 % - ( 25 - 15 ) % ), iar in cazul celui de-al doilea de 61 % ( 65 % - ( 25 - 21 ) % ).
Drept urmare, pensiile de serviciu - in cuantum brut - care rezulta din aplicarea prevederilor articolului susmentionat sunt de 3053 lei ( 5551 x 55 % ), respectiv 3386 lei ( 5551 x 61 % ).
Acestor pensii in cuantumuri brute le corespund cele nete ( art.3 lit.m ) din lege ( adaugata prin art.VII punctul 1 din OUG nr. 59 / 2017 ), coroborat cu art.I, titlul IV, punctul 31 din OUG nr.79 / 2017 si art.I, punctul 1 din Legea nr.2 / 2017 ) in cuantumuri de lei 2948 lei ( 3053 - ( 3053 - 2000 ) x 10% ), respectiv 3247 lei ( 3386 - ( 3386 - 2000 ) x 10 % ).
In situatia in care la procentele susmentionate ( 55 si 61 % ) se adauga cele rezultate din art.108 mai susmentionat, respectiv 3 % pentru ambii pensionari, procentele rezultate sunt de 58, respectiv 64 %.
Pe cale de consecinta, pensiile - in cuantum brut - care ar rezulta ar fi de 3220 lei ( 5551 lei x 58 % ), respectiv 3553 lei ( 5551 lei x 64 % ).
Acestor pensii in cuantumuri brute le-ar corespunde cele nete in cuantumuri de lei 3098 lei ( 3220 - ( 3220 - 2000 ) x 10% ), respectiv 3398 lei ( 3553 - ( 3553 - 2000 ) x 10 % ).
Din perspectiva celor aratate, rezulta implicit cat reprezinta - in cuantum net - procentele de 3 % aferente contributiei la pensia suplimentara pentru cei doi pensionari, valorile fiind de 150 lei ( 3098 - 2948 ), respectiv 151 lei ( 3398 - 3247 ).
Pe de alta parte - conform prevederilor art. 60 din Legea nr. 223 / 2015 ( modificat prin art.VII, punctul 3 din OUG nr.59 / 2017 - pensiile nete ale celor doi nu pot fi mai mari decat media soldelor lunare nete corespunzatoare soldelor lunare brute cuprinse in baza de calcul a pensiei.
Bazei de calcul din exemplul luat ( 5551 lei ) ii corespunde - asa cum a fost evidentiat in detaliu la punctul 9 - o medie a soldelor lunare nete de 3247 lei.
Din analiza exemplului susmentionat, se evidentiaza - fara echivoc - faptul ca, desi baza de calcul a pensiilor celor doi este identica, respectiv 5551 lei, primul pensionar ( cu o vechime minima in serviciu, de numai 10 ani ) beneficiaza - la netul pensiei - de intreaga suma corespunzatoare procentelor pentru pensia suplimentara, respectiv de cei 150 lei ( de la 2948 lei net la 3098 lei net ), in timp ce, in cazul celui de-al doilea ( cu o vechime in serviciu mai mare, respectiv 14 ani ), suma de 151 lei ( de la 3247 lei net la 3398 lei net ), corespunzatoare procentelor pentru pensia suplimentara este golita in totalitate de continut deoarece depaseste - exact cu cei 151 lei - media soldelor lunare nete de 3247 lei !!
Asadar, din perspectiva exemplului luat, prin modul de interpretare a dispozitiilor legale de catre Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Apararii Nationale si Comisia de Contestatii din cadrul aceluiasi minister, pensionarii militari cu vechime in serviciu de pana la 13 ani inclusiv sunt beneficiari in mod concret ai sporului pentru pensia suplimentara la cuantumul net al pensiei, in timp ce, pentru cei cu o vechime in serviciu de 14 ani si ulterior cat de mare ar fi aceasta, acest spor ( chiar daca e de 3, 6 sau 9 %, cum o prevede art. 108 din Legea nr. 223 / 2015 ) este golit in totalitate de continut in beneficiul concret al acestora, ceea ce este evident discriminatoriu !!
Prin prisma celor mentionate - cu raportare la prevederile art. 2 lit.b ) si f) din Legea nr. 223 / 2015 - in care sunt evidentiate doua dintre principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat, respectiv...
b) principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege
f) principiul recunostintei fata de loialitatea, sacrificiile si privatiunile suferite de militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si familiile acestora pe timpul carierei,
consider ca, interpretarea corecta a dispozitiilor legale incidente stabilirii pensiilor militare de stat implica adaugarea celor doua sporuri prevazute in art.108 din Legea nr. 223 / 2015 ( modificat prin art. 40 punctul 20 din OUG nr. 57 / 2015 ) - sporul pentru contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si / sau contributia individuala la buget, respectiv in art.11 alin.(3) din Legea nr. 80 / 1995, cu modificarile si completarile ulterioare - sporul pentru Ordinul Meritul Militar / Semnul onorific In Serviciul Patriei, la cuantumul net al pensiilor rezultat in urma parcurgerii in totalitate a prevederilor care vizeaza stabilirea pensiei militare de stat - conform Legii nr. 223 / 2015 susmentionate - aceste prevederi avand finalitate in art.3 lit.m ) ( adaugata prin art.VII punctul 1 din OUG nr. 59 / 2017 ) si art. 60 ( modificat prin art.VII, punctul 3 din OUG nr.59 / 2017 ).
Mentionez faptul ca sinteza celor doua exemple ( cel referitor la sporul pentru Ordinul Meritul Militar / Semnul onorific In Serviciul Patriei si cel care vizeaza sporul pentru contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si / sau contributia individuala la buget ) se regasesc, de asemenea, in anexa.
Cu deosebita consideratie 17.01.2021