Intr-un recent curs de perfecționare profesională organizat de INM cu președinții secțiilor pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale ale curților de apel, formatorii de opinie au transmis opinii pseudojuridice care scot în evidență serioase confuzii pe care onorabilii universitari le fac între un drept de pensie militară izvorât dintr-un drept de asigurare reglementat de legea pensiilor militare și un un stimulent de merit acordat prin Statutul cadrelor miliitare pentru militarii decorați cu Semnul onorific.
Concluziile formatorilor INM, veritabili apărători ai instituțiilor militare care au aplicat greșit prevederile OUG nr. 59/ 2017, act normativ care a modificat art. 60 din Legea nr. 223/2015, sunt de natură să afecteze independența judecătorilor curților de apel chemați să judece conflictele dintre pensionarii militari și Casele Sectoriale de Pensii.
Prima concluzie sofistică a formatorilor INM este aceasta:
"În primul rând, trebuie subliniat că, fiind un spor al cuantumului pensiei, sporul pentru „Semnul onorific” este un element component al pensiei și nu un drept distinct, neavând relevanță faptul că este prevăzut într-o lege distinctă de Legea nr. 223/2015. Pe de o parte, acest drept nu a fost primit niciodată de militari pe parcursul exercitării atribuțiilor de serviciu, pe durata activității, militarii primind Semnul onorific, respectiv însemnul și bareta, însoțite de un atestat."
Formatorii de opinie ignoră complet caracterul de Statut al cadrelor militare al Legii nr. 80/1995, statut care reglementează distinct dreptul de pensie militară, în art.9 indice 1 și apoi sporul acordat numai militarilor care au fost decorați cu Ordinul Meritul Militar/SOSP, art. 11.
"Articolul 9^1Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii."
O remarcă pe care o subliniez aici, deși nu are legătură cu subiectul pus în discuție: -o eventuală desființare a pensiilor militare nu poate începe fără modificarea acestui text de lege din Statutul militarilor, în care se stipulează că militarii au drept de pensie militară, nu în sistemul public de pensii.Dreptul de pensie militară se realizează printr-o lege separată pentru pensie militară, în timp ce dreptul pentru sporul OMM izvorăște direct din Statut:Art.11"Pensionării militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei."
Statutul cadrelor militare fixează direct cuantumul procentual al sporului pentru OMM, respectiv 10%, 15% și 20% din cuantumul pensiei stabilite potrivit legii pensiilor militare, mărimea lui numerică fiind stabilită după calculul pensiei militare. Calculul suplimentului reglementat de art 11 din Statutul cadrelor militare nu interferează în niciun fel cu algoritmul de calcul al cuantumului pensiei militare și, în consecință, nici cu plafoanele instituite de legea pensiilor militare. Este adevărat că semnul onorific generează în prezent doar suplimentul procentual al pensiei militare, dar este o mare stângăcie din partea unor universitari să transmită judecătorilor curților de apel o asemenea enormitate , cum că acest drept ar fi putut fi primit vreodată de militarii în activitate. Pe parcursul exitenței lui, începând cu anul 1954, semnul onorific a generat beneficii și pentru militarii în activitate, dar sub forma reducerii impozitului pe solde, așa cum am prezcizat în topicul de AICI .Să analizăm alt paragraf al "sfătoșilor" INM!"Prin urmare, sporul aferent Semnului onorific este un element ce se ia în calcul la stabilirea pensiei, dar nu face parte din baza de calcul a pensiei. Deși sporul pentru semnul onorific nu este exclus în mod expres de la calculul bazei de calcul prevăzută de art. 28, potrivit lit. p) a acestui articol, sunt excluse „alte venituri care, potrivit legislației în vigoare la data plății, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor.” În plus, art. 11 din Procedura de recalculare a pensiilor militare de stat consolidează ideea de includere în baza de calcul doar a sumelor ce au fost încasate pe perioada desfășurării activității „alte elemente salariale decât cele de la lit. a)-f), realizate în cele 6 luni consecutive”, iar sporul aferent distincției „Semnul Onorific” nu face parte din această categorie."
Sporul pentru Semnul onorific, nefiind un element salarial, nu putea fi inclus în algoritmul de calcul al pensiei. Citatul de mai sus, din indrumările universitarilor, este plin de contradicții, cea mai relevantă fiind că sporul onorific este un element ce se ia în calcul la stabilirea pensiei, deși nu face parte din baza de calcul a pensiei.Pensia militară stabilită potrivit Legii nr. 223/2015 este doar pensia rezultată din baza de calcul, plafonată potrivit articolelor 30 și 60, acesta din urmă introdus prin OUG 59/2017 și completat prin OUG 114/2018.Normele de calculare stabilite prin Ordinul M24/2016 și normele de recalculare, Ordinul M25/2016, reunesc elementele de calcul ale drepturilor de pensie militară reglementate atât de L 223/2015 cât și de Statutul cadrelor militare, asta neînsemnând că sporul pentru Semnul onorific are aceeași natură juridică precum pensia militară. In strânsă legătură cu cele expuse anterior să analizăm și următorul citat din indrumările strâmbe ale formatorilor."În plus, potrivit art. 3 lit. f) din Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 31/25/999/8148/237/259/221/2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat, recalcularea pensiilor militarilor se realizează pe baza unor elemente expres prevăzute, printre care și „Semnul Onorific În Serviciul Patriei sau similare deținute.” Un act normativ de rang inferior, cum sunt ordinele comune M@4/2016 și M25/2016, nu poate modifica natură juridică a sporului onorific stabilit procentual de însuși statutul cadrelor militare. In plus, știu domnii universitari ce se ascunde în sintagma de la art. 3 lit. f) ? "Similare cu Semnul Onorific " sunt SOSP pentru pensionarii veterani, SOSP pentru sgp-iști, indemnizația de 50% din cuantumul pensiei militare pentru membrii uniunilor de creație prevăzută de L 8/1996. Urmează indemnizația pentru veteran în teatrele de operații(Legea nr. 168/2020). Recomandă dumnealor introducerea acestotra în plafonul pensiei militare instituit de art. 60 din L 223/2015?
Nu are relevanță domnilor universitari denumirea suplimentelor care se adaugă la cuantumul pensiei militare. Importantă este natura lor juridică, distinctă de pensia militară, indiferent că se numesc indemnizații sau sporuri.Un ultim citat pe care îl analizez este cel care forțează grosier sensul legii,
"În al treilea rând, de o importanță deosebită este și interpretarea normelor conform voinței legiuitorului, care, prin plafonarea introdusă prin modificarea art. 60 din Legea nr. 223/2015 prin O.U.G. nr. 59/2017, a urmărit plafonarea la un anumit nivel a pensiilor de serviciu, al căror cuantum a fost considerat de legiuitor vădit mai mare față de pensia medie din sistemul public de pensii. Or, a stabili posibilitatea depășirii acestui plafon prin adăugarea sporului pentru semn onorific ar conduce la golirea de conținut a prevederilor anterior menționate, aceasta fiind o interpretare contrară spiritului legii."
Adăugarea suplimenntului pentru Semnul onorific la cuantumul final al pensiei militare, plafonate la cuantumul net, potrivit art. 60, nu golește de conținut intenția legiuitorului de a plafona cuantumul pensiei militare rezultate din baza de calcul.
Dimpotrivă, introducerea sporului pentru Semnul onorific în plafonul net reglementat de art. 60 golește de conținut un drept pecuniar acordat cu titlul de recompensă doar pensionarilor militari decorați cu Semnul onoric, drept reglementat prin Statutul cadrelor militare... nu prin legea pensiilor militare.
Sper ca ICCJ să pronunțe o hotărăre prealabilă favorabilă pensionarilor militari care și-au deschis drepturile de pensie după 15 09 2017 în dosarul 2970/1/2020, iar judecătorii curților de apel să judece conform conștiinței lor de judecători, nu după indicații comandate.