Urmare la sinteza discuțiilor primei etape de aplicare a Pl x 199/2020
In legatura cu Etapa 2 si 3
Reprezentanții Forumului au formulat observații critice fațã de prevederile din PLx 199/2020 referitoare la datele de aplicare a recalculãrii și actualizãrii pensiilor militare, solicitând gãsirea unei soluții care sã fixeze în timp, în mod explicit, când vor începe cele 2 operațiuni, pentru cã formularea "La aplicarea integralã a Legii nr. 153/2017" ar fi în dezacord cu cerințele de tehnicã legislativã si ar naște suspiciuni cã nu se va aplica vreodatã.
Li s-a rãspuns cã prioritatea momentului pentru conducerea ministerului este gãsirea unei soluții rapide, temporare, pentru scoaterea celor 30 000 de pensionari militari din situația criticã în care se aflã și cã este imposibil de fixat un termen fix din cauza aplicării etapizate a Legii nr. 153/2017.
De asemenea, reprezentanții MApN au subliniat cã este un mare succes reintroducerea conceptului de actualizare cu evoluția soldelor activilor chiar și fãrã fixarea în timp a demarãrii procesului, aceasta problema putând fi rezolvatã într-un context mai favorabil.
Au mai fost discutate
-a) De ce indexările anterioare sunt eliminate de actualizări?
R: Conducerea ministerului este fermă în păstrarea principiului că pensia militara nu poate fi mai mate decât netul omologului din activitate
-b) De ce pensia minimă netă se calculează proportional din pensia minimă cuvenită pentru o vechime în serviciu de 25 ani?
R: Nu se dorește ca de cuantumul minim integral sa beneficieze si cei intrați in sistem pe filiera indirectă sau cei care l-au părăsit înainte de termen
-c) De ce a fost inlaturată dispozitia care da posibilitatea scoaterii din captivitatea deciziilor de pensie militară a stagiilor ulterioare pensionarii si deschiderii unui nou drept de pensie civilă, mai ales ca era opțională, nu afecta bugetul institițiilor militare și era în oglindă cu art. 121 din Legea nr. 127/2019?
R: Cca 16 000 de pensionari militari ar fi beneficiat de acea dispozitie. Comisia de muncă din Camera Deputatilor a solicitat si punctul de vedere al Ministerului Muncii. Răspunsul fiind negativ, amendamentul a cazut la vot.
A rămas deschisă calea unor negocieri viitoare.