.....MApN lucrează la o nouă lege a pensiilor militare.
Spuneam într-un comentariu anterior, la dezvăluirea, pe surse, că la MApN se lucrează la un draft al unei noi legi a pensiilor militare, că știrea are prea multe elemente de concretețe pentru a nu fi credibilă.
Ieri, șeful Departamentului pentru Relația cu Parlamentul s-a deplasat la Craiova împreună cu șeful DGFC și a dat un comunicat despre conținutul consultărilor cu Romil Craiova, dar fără col(retr) Tudor Marian.
Comunicatul confirmă, de fapt, zvonurile despre intențiile ministerului de a elabora un proiect al unei noi legi a pensiilor militare.
Operațiunea de recalculare despre care vorbește Comunicatul este similară cu schimbarea radicală a algoritmului de calcul al pensiilor militare, prin punerea lui în acord cu legislația salarizării de la momentul recalculării.
Operațiunea de actualizare nu modifică algoritmul de calcul. Ea reia calculul inițial, pornind de la noile valori ale soldelor de funcție și grad, comparativ cu cele existente la data ultimei calculări sau actualizări.
Legea 223/2017 a fost atât de bulversată prin ordonanțele de modificare nr. 57/2015, 59/2017, 114/2018, încât nu mai putea fi peticită prin modificările propuse în Pl x 199/2020.
Prin adoptarea cuantumului net, dedus din media soldelor nete, aproape jumătate din reglementările actualei legi au devenit inutile. Pentru calculul noului cuantum nu mai contează procentul de pensie, condițiile de muncă, pensia suplimentară. Alte prevederi ale actualei legi sunt aplicabile numai pentru deschiderea dreptului de pensie, nu și pentru calculul pensiei militare.
Domnul Jianu, principalul artizan al eliminării actualizării pensiilor mlitare din 2017, nu putea să înțeleagă și atunci că anularea art. 60 din L 223/2015 va produce mari decalaje între pensii?
Bine că recunoaște în finalul comunicatului de la Craiova!
Nu este o nenorocire că se lucrează la o nouă lege a pensiilor militare, dar este nevoie și de transparență pentru a înlătura temerile rezerviștilor și... nu numai.
UPDATE
Totuși, recalcularea pensiilor militare este un moment de îngrijorare pentru zeci de mii de pensionari militari, în special pentru cei cu pensiile mari și foarte mari.
Fiind necontributive prin modul de calcul, nu este obligatoriu ca pensiilor militare să li se păstreze cuantumul mai avantajos după recalculare.
Din comunicatul desantului de la Craiova vedem că nici nu mai este amintit proiectul aflat la Parlament, semn că s-a dorit transmiterea unui nou mesaj, cel de modificare generală a legislației privind pensiile militare.
Expresiile cheie sunt:
-modificarea legislației pentru înlăturarea discriminărilor majore;
-crearea cadrului legal pentru recalcularea pensiilor militare;
-crearea cadrului legal pentru actualizarea pensiilor militare.