Răspunsul dat de Consilierul șef al CPS a MApN arată că la nivelul acestei instituții se face încă o gravă confuzie între cuantuml cuvenit pensionarului militar prin calculare/recalculare/ actualizare, potrivit Legii nr. 223/2015, și cuantumul în plată mai avantajos rămas în plată de pe vremea Legii 263/2010, când militarii au avut pensii contributive.
Cele două cuantumuri au evoluții diferite și nu se interferează între ele decât pentru comparație, pentru a stabili care este mai avantajos pensionarului.
Cuantumul în plată mai avantajos beneficiază doar de operațiunea de indexare, potrivit art. 59 din L 223/2015. De aceea el poartă în compunerea sa toate indexările pensiilor militare posibile, începând cu anul 2016 până în anul în care este depășit de cuantumul cuvenit actualizat. Niciodată nu este afectat de de operațiunea de actualizare ca urmare a creșterilor soldelor de grad și funcție. Operațiunea de actualizare a cuantumului calculat/recalculat potrivit Legii pensiilor militare poate duce doar la dispariția cuantumului în plată, atunci când cuantumul cuvenit prin calculare/recalculare/ actualizare devine el însiși cuantum brut în plată., așa cum este deja pentru pensiile calculate conform Legii 223/2015 sau recalculate, dar cu un cuantum mai mare decât cel avut potrivit L 263/2010.
Evoluția cuantumului cuvenit urmează un drum paralel cu cuantumul în plată, el putând fi indexat în anii în care nu există actualizări de solde de funcții și grade, dar, mai ales, actualizat, prin regularizarea indexarilor cu actualizările, în anii în care ambele operațiuni sunt posibile.
Drept urmare, independent de indexarea cuantumului în plată mai avantajos, cuantumul cuvenit prin actualizare poartă în el toate indexările de pensii din anii în care nu au avut loc actualizari cu creșterile soldelor de grad sau funcție... sau aceste actualizări au fost mai mici decât indexările din același an.
De aceea, este stupidă afirmația din răspunsul CPS cum că, păstrarea indexării din anul 2016, când nu a avut loc și actualizări, în cuantumul actualizat în anul 2017, ar însemna aplicarea dublă a indexării de 5%. Chiar dacă indexarea se aplică și la cuantumul în plată, atunci când aceasta nu coincide cu cuantumul cuvenit, beneficiarul primește doar unul din cele 2 cuantumuri, respectiv pe cel mai avantajos.
In cazul pe care-l analizăm, cuantumul aflat în plată înainte de actualizarea din anul 2017 este atât de mare, comparativ cu cuantumul recalculat/ actualizat... încât nici nu mai are importanță dacă pe decizia de actualizare a fost trecut greșit numai cuantumul actualizat potrivit art. 60 alin (1).
Valoarea reală a cuantumului actualizat cuvenit la data de 30 06 2017 este 2452 lei plus valoarea numerică a indexării de 5%, aplicată cuantumului recalculat în 2016, valoare numerică mai mică decât suma de 144 lei, rezultată din aplicarea aceluiași procent la cuantumul în plată mai avantajos de 2890 lei.
In aceste cazuri, nu se justifică acum o acțiune în revizuire, cuantumul în plată fiind mai mare și decât cuantumul cuvenit actualizat corect.
In caz de reluare a procesului de actualizare în anii următori, cuantumul actualizat cuvenit trebuie să păstreze si cuantumul indexării din anul 2016, motiv de contestare sau revizuire, dar la vremea respectivă
Valorile numerice ale cuantumului pensiei analizate sunt corect prezentate în răspunsul CPS, pentru că se referă la cuantumul brut în plată, nu la cuantumul actualizat cuvenit.