Din lipsa de înțelegere a textului inițial al art. 6, alin.(1), punctul V al Legii nr. 263/2010, SCMD, în special domnul președinte Mircea Dogaru, a adus multe deservicii pensionarilor militari prin asimilarea tuturor militarilor pensionari cu o categorie redusă numeric de militari, trecuți în rezervă fără drept de pensie, care, temporar, primeau ajutoare lunare de la bugetul de stat, pentru că nu îndeplineau condițiile acordării vreunui fel de pensie, potrivit Legii nr. 263/2010.
Ei bine, punctul V din alin (1) al art. 6 din Legea 263/2010 nu spune nimic altceva decât că și această categorie de militari era asigurată obligatoriu, prin efectul legii, pe perioada cât primea ajutorul lunar, astfel încât și această perioadă să fie cuprinsă în vechimea efectivă la data când îndeplineau condițiile de pensionare.
Oricare jurist înțelege din articolul 6 al Legii nr. 263/2010 că militarii și polițiștii erau asigurați și primeau pensii de asigurări sociale în baza art. 6, alin.(1), punctul I, litera c), iar cei care treceau în rezervă și primeau ajutoare sociale erau asigurați în baza punctului V.
Sunt sute de materiale pe site-ul SCMD, sunt zeci de emisiuni televizate, sunt o mulțime de discursuri și participari la discuții oficiale în care SCMD a promovat această confuzie, transmițând semnalul că la nivelul acestui sindicat legea pensiilor era înțeleasă greșit, acesta fiind și unul din motivele pentru care credibilitatea sindicatului a scăzut în mass media și în fața autorităților. Nu vorbesc de credibilitatea în fața multor sindicaliști care din anul 2012 nu au mai plătit cotizație, după ce și-au realizat interesul, primind prin revizuire, potrivit OUG nr. 1/2011,un cuantum mai mare decât cel avut potrivit L 164/2001.
Este supărator să constat că și în materialul publicat astăzi despre un comunicat fake-news, într-adevăr grosolan, domnul presedinte al SCMD reia clișeul cu ajutoarele sociale pentru militari din L 263/2010.
Eu am primit pensie de asigurări sociale în baza Legii nr. 263/2010, nu ajutor social.
Cuantumul acelei pensii nu a fost depășit nici după cinci ani de cuantumul stabilit pe legea pensiilor militare din 2015.
Trebuie, de asemenea, clarificat care a fost contribuția reală a SCMD în anularea parțială a HG nr. 735/2010, de aplicare a Legii nr. 119/2010. Acțiune în contencios administrativ a fost introdusă și câstigată la Curtea de Apel Cluj de cinci rezerviști.
Să nu le uităm numele din Dispozitivul Sentinței CA.CLUJ.
Nu apare numele SCMD in dispozitivul sentinței de suspendare a HG Nr. 735/2010. Abia în recurs, la ICCJ, SCMD este intervenientă in numele reclamanților.
Legea nr. 263/2010
Articolul 6(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;b) funcţionarii publici;c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;V. cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii;