Probabil ca V.V. Ponta a vizitat Sanctuarul Regal de la Curtea de Arges si i s-au reactivat ceva sentimente liberalo-monarhiste din tinerete. Altfel, poate fi banuit ca vrea sa mai atraga ceva voturi si de la monarhisti, daca a fost in stare sa faca urmatoarea declaratie la Curtea de Arges:
"Daca voi fi presedinte, voi fi acel presedinte care va supune in discutia publica, pentru prima data in mod serios, si daca va exista o miscare publica in acest sens, chiar unui referendum, forma de guvernamant. Cred ca nu mai suntem in anii '90, cand ne temeam ca vine regele sa ne ia tara. Cred ca exista deja o discutie serioasa in societatea romaneasca si ca, dupa ce scapam de tot felul de dezbateri politice sterile, o dezbatere serioasa si, pana la urma, o expresie a opiniei publice asupra formei de guvernamant trebuie facuta de catre cel care va fi presedintele Romaniei", a spus Victor Ponta.
Nu a invatat de la referendumurile lui Basescu ca presedintele nu poate organiza referendumuri constitutionale, asa cum ar fi unul care vizeaza forma de guvernamânt republica.?
Actuala Constitutie nu poate fi revizuita in privinta formei de guvernamânt, potrivit art. 152 O lege care ar propune schimbarea formei de guvernamânt ar fi declarata neconstitutionala de CCR inainte ca ea sa fie supusa referendumului.
Daca Ponta face un referendum doar ca sa se afle in treaba, asa cum a facut Basescu cu referendumul pentru parlament unicameral, acesta nu este obligatoriu pentru Parlament.
Sa nu creada Ponta ca va primi vreun vot de la putinii monarhisti care mai sunt prin România. Pentru ei a fi de stânga este acelasi lucru cu a fi comunist.
Elena Gabriela Udreaa spus astazi ceva de groaza, care aduce a lovitura de stat. Ea asemuieste Parlamentul cu oja de pe unghii pe care o dizolva cu spirt pe vata. Zice ca, daca ajunge presedinte, dizolva Parlamentul actual prin referendum si organizeaza alegeri anticipate pentru a forma un nou guvern.
Nu cunoaste ca presedintele poate dizolva parlamentul doar intr-o singura situatie, cea prevazuta de art.89
Nu cunoaste ca presedintele poate dizolva parlamentul doar intr-o singura situatie, cea prevazuta de art.89
Dizolvarea Parlamentului ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Kelemen Hunor, pe 17 10 2014, la Tg. Mures
"România, în sens etnic, nu poate fi stat naţional. E dificil să vorbim de relaţii de încredere între societatea majoritară şi minoritatea maghiară, cât timp articolul 1 din Constituţie ne exclude", a spus Kelemen Hunor.
"Aşa cum simţim noi, înseamnă stat naţional din punct de vedere etnic, ceea ce, am spus de foarte multe ori, din punctul nostru de vedere, nu este în regulă. Fiindcă, până la urmă, există 10, 12, după unii, 15 la sută din populaţia României, care aparţine de altă o etnie, nu contează, maghiari, romi, saşi, sârbi, ruşi lipoveni şi aşa mai departe. Dacă se dă o definiţie din punct de vedere politic, atunci lucrurile devin mult mai nuanţate. Dar, în acest moment, ceea ce simţim noi, această sintagmă înseamnă stat naţional din punct de vedere etnic şi toţi acei care nu sunt de etnie română se simt excluşi. Asta am spus şi, de aceea, noi de fiecare dată spunem, din 1993 până în 2014, că la un moment dat trebuie să ne gândim foarte serios cum putem redefini primul articol (din Constituţie - n.r.)", a spus Kelemen Hunor.
.... dacă s-ar face un referendum "şi 100 sau chiar 110 la sută" dintre români ar spune că vor monarhie constituţională, aceasta nu s-ar putea realiza, din cauza acelui articol constituţional. ”(n.m. gura pacatosului adevar graieste)