Puțini și-au reamintit de gripa de acum 85 de ani, care s-a abătut asupra României în decembrie 1934, adusă fiind de marinari...tocmai din America de Sud. Epidemia a debutat în Dobrogea și, într-o săptămână, a cuprins întreaga țară. A încetat în ultima săptămână a lunii aprilie 1935, după ce a îmbolnăvit peste 240 000 de români și a curmat viețile a peste 46 000 dintre ei, cu deosebire copii și adolescenți.
Decesele prin pneumonie au afectat în special copiii de vârstă până la 10 ani, așa cu se vede din tabelul de mai jos publicat într-o revistă de specialitate, denumită ”Buletin Eugenic şi Biopolitic” editat de Subsecţia Eugenică şi Biopolitică a ”ASTREI” şi Institutul de Igienă şi Igienă Socială. Studiul a fost realizat de medicii Petru Râmneţeanu şi Ilie Ardeleanu şi a fost publicat în anul 1936.
Medicii români susţin că stingerea epidemiei s-a făcut în 4-5 săptămâni, mai încet decât ascensiunea bolii. În ultima săptămâna de existenţă a epidemiei, între 24-30 aprilie 1935, au fost înregistrate 59 de cazuri de gripă.
De aici, poate, vine și zicala că este o fudulie să ai gripă vara.