Noul Cod penal a reunit în același articol mai multe ipoteze ale infracțiunii, anterior acestea fiind prevăzute în alte legi speciale.
Art. 287
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:
a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare;
c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii;
f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor;
se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Principiul general în materia executării hotărârilor judecătorești este că aceasta are loc de bunăvoie. În situațiile în care cel care trebuie să execute o astfel de hotărâre refuză să dea curs celor menționate în dispozitivul ei, legiuitorul a prevăzut remedii de natură să conducă la o executare promptă și, în cazuri excepționale, să sancționeze comportamentele contrare legii, chiar pe calea dreptului penal. Infracțiunea generală în materie, care reunește cele mai multe ipoteze, este cea de nerespectare ahotărârilor judecătorești, prevăzută la art. 287 C. pen.
După cum se vede, actele de impotrivire sau refuz de sprijin, definite la literele a)și c) ale art. 287, presupun declanșarea deja a executării silite a unei hotărâri judecătorești.
In cazul hotărârilor judecătorești care privesc stabilirea, plată, actualizarea și recalcularea pensiilor, lit. f), simpla nerespectare a dispozitivului unei hotărări judecătorești de către Casele de pensii întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, dacă partea interesată depune plângere penală.
Soluția este notificarea Casei Sectoriale cu hotărărea rămasă definitivă, chiar dacă și CSP-urilor le-a fost comunicată din oficiu jotărârea rămasă definitivă.
Casele Sectoriale nu au decât varianta executării benevole a hotărârii judecătorești.
Totuși, Casele Sectoriale pot face contestatie la executare chiar dacă nu s-a început executarea silită impotriva lor în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu. In cazul acesta interpretarea o asigură o instanță.
Altfel, refuzul CSP de a pune în executare hotărârea sau aplicarea parțială sau eronată a dispozitivului hotărârii judecătorești vă dă dreptul să depuneți plângere penală la Parchet.
Am impresia că unele Case Sectoriale se cam joacă cu focul, din cauză că nu au asumat pericolul penal ce pândește din art. 287 lit f).