Președinții celor 2 Camere au sesizat, astăzi, CCR, să constate crearea de către președintele Iohannis a unui conflict de natură constituțională, prin numirea discreționară a unui candidat la funcția de prim-ministru, depășindu-și atributul constituțional de mediator între actorii politici deținători de mandate în Parlamentul României, în procedura reglementată de articolul 103 din Constituție.
Sesizarea CCR nu stopeazâ procedura de Învestire a lui Orban în Parlament, dar PSD a decis să amâne introducerea ei pe ordinea de zi... pânâ la limita maximă permisă de Regulamentul Camerelor, respectiv până pe 25 februarie, suficient ca, între timp, CCR să dea o decizie de soluționare a conflictului.
Rezultatul demersului la CCR este previzibil, Curtea neputând să se dezică de propria jurisprudență, mai ales de Decizia nr. 80/2014.
Se pune întrebarea: ce efecte va avea Decizia CCR asupra procedurii, deja în desfășurare, de învestire, imputabilă Președintelui, a candidatului la funcția de prim ministru?
Președintele nu mai poate retrage desemnarea lui Orban, în schimb, acesta poate să aleagă între retragerea procedurii din Parlament, deci depunerea mandatului, și continuarea procedurii de învestire, riscând respingerea învestirii, dar și învestirea, cu consecința compromiterii alegerilor anticipate.
Constatarea conflictului constituțional și soluția de rezolvare a lui devin obligatorii pentru Iohannis în cea de-a doua desemnare a premierului, în cazul în care Orban își depune mandatul sau este respins de Parlament.
In caz contrar, Iohannis riscă suspendarea.
Dacă după Decizia CCR, PSD și PRO Europa continuă să susțină că au constituită o majoritate parlamentară, Iohannis este obligat să desemneze candidatul propus de această majoritate, împrejurarea care ar încheia criza politică... după investirea Guvernului PSD în Parlament.
Acest guvern va gestiona treburile României până la alegerile parlamentare la termen, din luna noiembrie, inclusiv majorarea cu 40% a pensiilor din sistemul public.