Camera Deputaților va dezbate pe 28 februarie 2020, în sesiune extraordinară, Raportul de adoptare cu amendamente a inițiativei legislative privind desființarea pensiilor și indemnizațiilor speciale, raport întocmit de Comisia de muncă.
Raportul proiectului de lege care va fi supus adoptării, Plx - 292/2019, poate fi citit AICI
- Președintele Camerei a anunțat că în cursul dezbaterilor se va propune un amendament prin care se va elimina din Raport propunerea de desființarea a indemnizațiilor de merit pentru sportivi și artiști.
- Să citim din materialul de pe site-ul Camerei pentru a vedea dacă este posibilă formularea unor amendamente la Raport!
- Să analizăm și ce consecințe juridice ar avea respingerea prin votul plenului Camerei Deputaților, cameră decizională, a amendamentului referitor la Legea 223/2015, privind pensiile militare, de la nr. 5, pag 35 din Anexa nr. 1 - AMENDAMENTE ADMISE
DEZBATEREA ÎN PLEN
După aprobarea ordinii de zi de către Cameră, proiectele de lege şi propunerile legislative se supun dezbaterii şi adoptării, în succesiunea în care ele au fost înscrise în ordinea de zi.- Derularea procedurii legislative în plenul Camerei comportă o dezbatere generală asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative şi o dezbatere pe articole dacă în raportul comisiei sesizate în fond există amendamente admise sau respinse. Dezbaterea generală este precedată de prezentarea de către iniţiator a motivelor care au condus la promovarea iniţiativei legislative. Intervenţia iniţiatorului este urmată de prezentarea raportului comisiei permanente sesizate în fond. Raportul este prezentat de preşedintele comisiei sau de un raportor desemnat de aceasta.
- După prezentarea raportului, preşedintele de şedinţă dă cuvântul deputaţilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. Iniţiatorul proiectului sau al propunerii legislative, preşedintele comisiei sesizate în fond sau raportorul acesteia au dreptul să ia cuvântul înainte de închiderea dezbaterii generale.
- În faza dezbaterilor generale, nu pot fi propuse amendamente. Dacă în raportul comisiei se propune respingerea iniţiativei legislative, după încheierea dezbaterii generale preşedintele de şedinţă supune votului Camerei iniţiativa, sau votul poate fi dat şi într-o şedinţă specială de vot.
- Dacă în raportul comisiei sesizate în fond există amendamente admise sau respinse, Camera trece la dezbaterea pe articole a iniţiativei legislative. La discutarea articolelor pot lua cuvântul: deputaţii, reprezentantul Guvernului sau al iniţiatorului şi raportorul comisiei sesizate în fond. În luările de cuvânt, pot fi făcute doar amendamente ce privesc probleme de corelare tehnico-legislativă, gramaticale sau lingvistice.
- Discutarea articolelor începe cu amendamentele depuse la comisii, admise şi respinse.
- În cazul în care amendamentele au consecinţe importante asupra proiectului de lege sau propunerii legislative, preşedintele de şedinţă poate hotărî trimiterea textelor în discuţie comisiilor sesizate în fond. Iniţiatorul amendamentului şi reprezentantul Guvernului au dreptul să fie ascultaţi în cadrul comisiei.
- Camera se pronunţă prin vot distinct asupra fiecărui amendament, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.
↧
Mai pot fi făcute amendamente în plen la Plx-292/2019 privind desființarea pensiilor și indemnizațiilor speciale?
↧