China face eforturi susținute pentru a-și îmbunătăți forțele armate, calitativ și cantitativ – preponderent cantitativ – , devenind una dintre principalele puteri militare regionale, cu aspirații la statutul de putere globală. În urmă cu trei ani, China a trecut la modernizarea doctrinei militare și a structurii organizatorice a armatei, vechea organizare fiind o moștenire maoistă, inadecvată funcționarii unei armate care se dorește a fi modernă. Procesul de modernizare încă nu s-a încheiat și foarte probabil că va mai ține câteva decenii, el fiind influențat de un set complex de factori de natură economică, politică, istorică și geografică. Acest ultim factor s-ar putea să fie cel mai problematic întrucât configurația geografică a Asiei de Est și de Sud-Est nu avantajează deloc China, fiind un real obstacol natural.
Marinac chineză are la dispoziție un arsenal impresionant, dacă este să-l comparăm cu cel al flotelor statelor Asiei de Sud-Est.
Are 11 submarine nucleare de diferite modele – adică de adâncime mare -, aproape 60 de submarine diesel – adică de adâncime mică -, în jur de 30 de distrugătoare, 50 de fregate, 40 de corvete și multe alte tipuri de nave de luptă mai mici sau de suport. În total, vorbim de câteva sute de nave. Nicio altă flotă din Marea Chinei de Sud nu ajunge la aceste cifre.
Dotarea chineză nu este, însă, la fel de impresionantă dacă este să o comparăm cu cea a Statelor Unite sau a Japoniei, principala putere navală din Asia de Est.