In răspunsul dat ANCMRR din MApN, doamna Andriţoiu Mihaela, directorul CPS a MApN, adaugă la lege şi spune că doar interpretează logic şi gramatical articolul 108 din L 223/2015 privind sporul pentru pensia suplimentară.
In primul rând, art. 108 spune că procentele de pensie suplimentară se aplică la pensia militară stabilită, recalculată sau actualizată, nu la baza de calcul pentru stabilirea/recalcularea/actualizarea pensiei militare.
Plafonul de 85% din baza de calcul avut în vedere la stabilirea, recalcularea, actualizarea pensiei militare priveşte doar sporul de vechime de 1% pentru fiecare an lucrat peste stagiul de 25 ani prevăzut în art. 29. Asta înseamnă că sporul pentru pensie suplimentară se adaugă după ce s-a stabilit,recalulat,actualizat pensia militară prin aplicarea cotei de 65-maximum 85% la baza de calcul.
Dacă Legiuitorul intenţiona să introducă şi sporul pentru pensia suplimentară în plafonul de 85%, reglementa acest spor, după toate regulile ale tehnicii de legiferare, intr-un articol anterior celui care plafona pensia militară la 85%.
Din răspunsul dat cu privire la biletele de tratament neacordate în condiţiile L 223/2015, înţelegem că instituţiile de apărare nu sunt interesate să dea bilete gratuite, în condiţiile în care îşi pot valorifica, e drept, contra cost, spaţiile de cazare şi balneare pe care le gestionează.
Sursa: aici