Filip Iulius, maistru mlitar dintr-o oarecare unitate militară, se solidarizează în 1977 cu minerii din Valea Jiului vorbindu-le colegilor despre ce ar trebui să facă Armata dacă mișcarea s-ar extinde în toată țară. Este trecut în rezervă, dar face mare vâlvă în presa internațională după ce un mesaj al său ajunge printr.un turist polonez la liderul din Gdansk al Solidarității.
Este condamnat pentru propagandă dușmănoasă Chinurile din închisoare le-a relatat în serialul TV Memorialul Durerii realizat de Lucia Hosu.Longin.
După punerea cu întârziere în libertate, Filip Iuliu emigrează în SUA în anul 1988. Revine în țară în anul 1996, este reangajat ca maistru militar și se pensionează la cerere în anul 1999.
Președintele Republicii Polone Bronisław Komorowski i-a acordat lui Iulius Filip Crucea de Comandor a Ordinului de Merit al Republicii Polone, „pentru contribuția și devotamentul său în sprijinirea schimbărilor democratice din Polonia”. Acesta i-a fost înmânată de ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurată în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca, în ziua de 7 noiembrie 2014.
Dizidentul este scos din discreția din ultimii ani de un document de la Penitnciarul Aiud, județul Alba, publicat de Lumea Justiției, din care reiese că procurorul care a propus de două ori amânarea punerii sale în libertate, pe motiv că continuă să faca propagandă impotriva politicii de partid și de sta, n-a fost nimeni altul decât actualul Procuror General al României, Augustin Lazăr, spălătorul dosarelor penale ale lui Iohannis și pe care președintele nu vrea să-l demită, deși are o decizia a CCR care il obligă să semneze propunerea de remaniere, pentru a nu crea un nou conflict juridic de natură constituțională.
Vor trece cu vederea militanții #rezist activitatea lui Augustin Lazăr de torționar al jusțiției comuniste?