Caporalul(r) Breazu și-a publicat decizia de pensie militară pe o pagină destinată rezerviștilor și așa aflăm si noi de la un gradat, nu de la miile de ofițeri și subofițeri care au trecut in rezervă după 15 sept. 2017, data intrării în vigoare a unei dispoziții din art. VII al OUG Nr. 59/2017, cum Casele Sectoriale aplică după ureche niste dispoziții legale, chiar dacă unele dintre acestea nu au fost bine gândite, intrând în contradicție cu Codul Fiscal și cu Legea care reglementează Statutul cadrelor militare, art. 11 din L 80/1995.
Un prim aspect care trebuie urgent clarificat este cel referitor la plafonarea cuantumului pensiei militare la nivelul mediei soldelor lunare nete.
Deci, pensia militară este calculată dintr-o bază de calcul deja impozitată. De ce mai este impozitat cu 10%, conform Codului Fiscal, cuantumul care trece peste 2000 lei?Nu este asta impozitate dublă, domnilor guvernanți și domnilor finanțiști din structurile militare?
Impozitarea pensiilor de toate felurile a fost justificată în anul 1999 prin argumentul că sunt calculate din cuantumul brut al salariilor/soldelor.
Nu este firesc să fie eliminat impozitul pe pensiile calculate din salariile/soldele nete?
Un al doilea aspect este cel legat de aplicarea greșită a art . 11 din L 80/1995.
Caporalul din decizia de mai jos nu a fost decorat, încă, până la ieșirea la pensie, cu ordinul SOPS care i se cuvine pentru cei 28 ani vechime in serviciu. Chiar după primirea ordinului, sporul de 20% va fi anulat pentru că, abuziv, Casa Sectorială îl include în cuantumul net stabilit de lege și nu îl adaugă, cum spune L 80/1995, la cuantumul stabilit potrivit legii pensiilor pentru militari .
Art. 11 din Legea 80/1995
"Pensionarii militari decoraţi cu ordinul Meritul Militar clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei."