Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3583

OUG nr.59/2017 produce pagube care îndreptăţesc formularea imediată de acţiuni în instanţa de contencios administrativ

$
0
0
O acţiune în contencios administrativ în problema OUG 59/2017 nu poate fi formulată decât în condiţiile art. 9 din Legea 544/2004.
In  cererea adresată Curții de Apel reclami, în principal, ce drepturi îți sunt vătămate prin Ordonanță si, în secundar, excepția de neconstituționalitate privind articolul din ordonanță care încalcă drepturile, intimata fiind instituția statului care a emis actul normativ, nu persoane fizice.
Pentru că Ordonanța a produs deja efecte prin încalcarea drepturilor de pensie care se cuveneau pensionarilor militari, începând  cu 01 01 2018, nu pentru că o organizație sindicală a formulat o caricatură de acțiune în contencios administrativ, reiau acest articol publicat pe 16 08 2017 .... rămas în uitare.
Se întrezărește luminița de la capătul tunelului.





Prejudiciul material viitor și previzibil care îndreptățește formularea unor actiuni în contencios administrativ împotriva art. VII, pct. 3 al OUG nr.59/2017 este calculabil prin diferența dintre soldele de funcție ale militarilor în activitate, majorate etapizat până în anul 2022 prin Legea nr. 153/2017, Anexa VI, Cap. 1,  și solda de funcție prezentă, înghețată încă din octombrie 2008, care a stat și la baza recalcularii pensiilor militare, potrivit Legii 223/d2015 , soldă calculată după formula CIF x 197,33 lei, potrivit Legii nr. 138/1999 cu modificările și completările ulterioare.
Obiectul principal al acțiunii care se introduce la Curtea de Apel poate fi cererea de obligare a Casei de Pensii  Sectoriale de care aparțineți să procedeze , la termenele de majorare a soldelor de funcție pentru personalul militar în activitate din art. 38 al Legii 153/2017, legea salarizării unitare, la actualizarea pensiei militare asa cum a fost reglementată în art. 60 al Legii nr. 223/2015, înainte de a fi modificat prin OUG nr.59/2017,Art. VII pct.3. 
Completare: 
De la 01 01 2018 soldele de funcţie şi de grad ale activilor(cele care îndreptăţeau actualizarea pensiilor militare) au fost majorate prin art. 38 al L 153/2017 cu 25%.
Obiectul secundar al actiunii, pentru a respecta dispozițiile art. 9, alin.  (1) din Legea nr. 544/2004, este constatarea neconstituționalității Art.VII, pct.3 al OUG nr. 59/2017.


Extrase din Legea nr. 544/2004

Art. 1
(7) Persoana vatamata in drepturile sau in interesele sale legitime prin ordonante sau dispozitii din ordonante ale Guvernului neconstitutionale se poate adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile prezentei legi.

Art. 2
alin (1)
s) paguba iminenta - prejudiciul material viitor si previzibil sau, dupa caz, perturbarea previzibila grava a functionarii unei autoritati publice sau a unui serviciu public;
Art. 7
Articolul 7: Procedura prealabila
(5) In cazul actiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agentia Nationala a Functionarilor Publici sau al celor care privesc cererile persoanelor vatamate prin ordonante sau dispozitii din ordonante, precum si in cazurile prevazute la art. 2 alin. (2) si la art. 4 nu este obligatorie plangerea prealabila.



Articolul 9: 
Actiunile impotriva ordonantelor Guvernului

(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonante poate introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate, in masura in care obiectul principal nu este constatarea neconstitutionalitatii ordonantei sau a dispozitiei din ordonanta .
(2) Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prevazute de art. 29 alin. (1) si (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond .
(3) Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios administrativ repune cauza pe rol si da termen, cu citarea partilor. Daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala, instanta solutioneaza fondul cauzei; in caz contrar, actiunea se respinge ca inadmisibila.
(4) In situatia in care decizia de declarare a neconstitutionalitatii este urmarea unei exceptii ridicate in alta cauza, actiunea poate fi introdusa direct la instanta de contencios administrativ competenta, in limitele unui termen de decadere de un an, calculat de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI.

(5) Actiunea prevazuta de prezentul articol poate avea ca obiect acordarea de despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonante ale Guvernului, anularea actelor administrative emise in baza acestora, precum si, dupa caz, obligarea unei autoritati publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operatiuni administrative.

Articolul 10: Instanta competenta
(1) Litigiile ............. privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice centrale, precum si cele care privesc taxe si impozite, contributii, datorii vamale, precum si accesorii ale acestora mai mari de 1.000.000 de lei se solutioneaza in fond de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel, daca prin lege organica speciala nu se prevede altfel.

(4) Ordonantele sau dispozitiile din ordonante care se considera a fi neconstitutionale, precum si actele administrative cu caracter normativ care se considera a fi nelegale pot fi atacate oricand.
Articolul 12: Documentele necesare
Reclamantul anexeaza la actiune copia actului administrativ pe care il ataca sau, dupa caz, raspunsul autoritatii publice prin care i se comunica refuzul rezolvarii cererii sale. In situatia in care reclamantul nu a primit niciun raspuns la cererea sa, va depune la dosar copia cererii, certificata prin numarul si data inregistrarii la autoritatea publica, precum si orice inscris care face dovada indeplinirii procedurii prealabile, daca acest demers era obligatoriu. In situatia in care reclamantul introduce actiune impotriva autoritatii care refuza sa puna in executare actul administrativ emis in urma solutionarii favorabile a cererii ori a plangerii prealabile, va depune la dosar si copia certificata dupa acest act.


Articolul 17: Judecarea cererilor

(2) Pentru cererile formulate in baza prezentei legi se percep taxele de timbru prevazute de Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cauzele neevaluabile in bani, cu exceptia celor care au ca obiect contractele administrative, care se vor taxa la valoare .


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3583

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>