|
Cu toate acestea, in ultimii patru ani, s-au si reglementat exceptii de la lege pentru diverse categorii socio-profesionale, acordându-se, permanent sau temporar, sume cu titlul de ajutor social, privilegii, venituri reparatorii sau indemnizatii, peste cuantumul contributiv, exprimat in puncte de pensie.
Im primul rând, Guvernul Boc a introdus reglementarea cuantumului minim de 350 lei al pensiei, acordând un ajutor social ca diferenta intre aceasta suma si pensia contributiva.
In al doilea rând, Curtea Constitutionala a pastrat privilegiile introduse de ministresa Monica Macovei pentru magistrati, pensiile acestora ridicându-se la 80% din ultimul salariu, diferenta peste pensia contributiva fiind suportata de la bugetul de stat.
In al treilea rand, prin L 241/2013 s-au acordat temporar venituri reparatorii, peste pensia contributiva, pâna la cuantumul pensiei militare avute in 2010, militarilor pensionari ale caror pensii au fost micsorate prin recalcularea potrivit L 119/2010.
In al patrulea rând, diplomatii au primit indemnizatii in sume fixe, functie de vechimea in diplomatie, peste pensia contributiva recalculata prin Legea 119, indemnizatii suportate din bugetul Ministerului de Externe.
In al cincelea rand, se preconizeaza acordarea de indemnizatii sau venituri reparatorii pentru pensiile personalului aeronautic din aviatia civila si, de ce nu, pentru grefieri, parlamentari etc.
* * * *
* * * *
In ce priveste intentia lui Ponta de a majora pensiile mici cu sume mai mari decât indexarea anuala a valorii punctului de pensie, nu poate sa aplice decât masura lui Boc, respectiv sa ridice pensia minima de la 350 de lei la o suma mai mare, 500-800 lei, atât cât ii permit bugetul si acordurile cu FMI si Uniunea Europeana. Principiul contributivitatii nu-i permite sa stabilileasca mai multe valori ale punctului de pensie.
Ar fi indicat, pentru a nu fi acuzat de egalitarism, ca suma acordata de la buget sa fie proportionala cu stagiile de cotizare ale beneficiarilor, de pensia minima in cuantum maxim, sa zicem 800 de lei, sa se bucure doar cei care au prestat stagii complete de cotizare, asa cum sunt reglementate in Anexa 5 a Legii 263/2010. Ar fi o combinatie intre masura lui Boc si cea aplicata diplomatilor.