Intra in categoria depozitelor „dormante”, acele depozite bancare de care deponentul nu s-a mai interesat un anumit timp, in care nu s-au mai făcut alimentări, interogări de sold etc.
Motivul cel mai frecvent este ca si deponentul a intrat in adormire vesnica, fara sa spuna rudelor apropiate ca are astfel de economii. Depozitele dormante reprezinta câteva procente in portofoliile bancilor.
Deponenții trebuie să comunice din timpul vieții rudelor sumele pe care le țin în bănci, ca banii să nu rămână nerevendicați de urmași.
De altfel, trebuie mentionat ca numai succesorii deponentului pot sa mai retraga banii din banci, chiar daca in contractul de depozit este mentionat un imputernicit. Imputernicirea este valabila numai pe timpul vietii deponentului Dupa moarte banii din banci se impart dupa regimul succesoral, la fel ca toate bunurile lasate de cel decedat.
Dacă se știe de existența depozitului, aceste sume vor fi eliberate celor desemnați prin certificat de moștenitor, în urma succesiunii. Dacă sunt mai mulți moștenitori, va trebui ca fiecare dintre ei să-și dea acordul pentru ridicarea sumei.
In lipsa documentelor care sa ateste existenta unui depozit bancile nu ofera informartii.
Ar fi indicat ca sotul sau alta ruda sa fie mentionate cu titlul de cotitular in conventia de depozit in locul celui de imputernicit.